Wetgeving voor watersporten op zee wordt soepeler

De nieuwe wetgeving is goed voor de fervente watersportliefhebbers, zoals deze Christophe Tack uit Oostende. Hij is een absolute wereldtopper in het kitesurfen. © Foto Belga
Redactie KW

Het wettelijke kader voor brandingsporten of watersporten op zee wordt vanaf juli een stuk soepeler en het verbod om in zee te gaan bij 7 beaufort wordt afgeschaft. Dat heeft staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein zaterdag aangekondigd bij een bezoek aan de Belgian Boat Show in Gent.

De huidige wetgeving voor watersporten op zee zorgt voor onduidelijkheid. Het wettelijke kader is al enkele decennia oud en niet aangepast aan nieuwe sporten zoals stand-up paddling (SUP). Ook de reglementering rond de uitrusting is niet aangepast aan de 21ste eeuw, zegt het kabinet van de staatssecretaris.

Na overleg met de kustbesturen, watersportverenigingen, handhavingsdiensten en veiligheidsbeambten stelde Tommelein zaterdag het nieuwe wettelijk kader voor. Zo wordt de verplichte uitrusting van de sporters afhankelijk van de afstand van de kust en er kunnen insteekzones voor jetski’s komen.

“Vrijheid én veiligheid staan centraal”, zegt de staatssecretaris. “Een van de belangrijkste wijzigingen is de afschaffing van de 7-beaufort-regel. België is het enige land dat sporters verbiedt in zee te gaan bij 7 beaufort, terwijl wind nu eenmaal een essentieel onderdeel is van hun sport. Het is te gek voor woorden dat onze Belgische talenten gedwongen worden naar het buitenland te trekken om hun sport te beoefenen.”

Uitrusting

De vernieuwde wet zou op 1 juli van kracht moeten zijn. Tommelein belooft een eenvoudige en eenduidige wetgeving voor alle brandingsporten. “Met dit nieuw koninklijk besluit creëren we een veilig kader zonder overbodige reglementitis. Het internationale basisprincipe is immers dat alles wat niet uitdrukkelijk verboden is, toegelaten is op zee.”

De verplichte uitrusting zal in de toekomst afhankelijk zijn van de afstand van de kust. Dichtbij het strand volstaat een isothermisch pak, maar sporters die verder in zee gaan, moeten een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen bij zich hebben. Het Vlaams Gewest zal ook insteekzones voor jetski’s kunnen aanduiden. Momenteel mogen die alleen vanuit de havens vertrekken.

“De nieuwe wetgeving voor brandingsporten is liberaal”, zegt Tommelein. “We geven de sporters op zee vrijheid en verantwoordelijkheid. Maar we verliezen de veiligheid niet uit het oog. De gouverneur zal indien nodig een tijdelijk verbod kunnen opleggen, bijvoorbeeld bij het afkondigen van het noodplan.”

(Belga)