West-Vlamingen laten zich opmerken in Rally van Haspengouw

Freddy Loix pakte de zege in zijn Skoda Fabia R5. © GF
Redactie KW

Zaterdag werd met de Rally van Haspengouw in Landen het nieuwe BK rally op gang getrokken. Met onder andere Johan Gitsels, Steven Dolfen, Robin Maes en Wim Lootens mochten verschillende West-Vlamingen met een overwinning naar huis.

Na een intense strijd over twaalf proeven ging de zege naar Freddy Loix in een Skoda Fabia R5. De regerend Belgisch kampioen, die een duo vormt met Oostduinkerkenaar Johan Gitsels als copiloot, haalde het met slechts tien seconden van thuisrijder Kris Princen (Peugeot 208 T16). Na koppelingsproblemen op hun Mitsubishi Lancer WRC moesten Chris Van Woensel en Stadenaar Rik Snaet vrede nemen met de derde podiumplek. De vierde plaats was voor de Oost-Vlaming Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5), de vertrouwde piloot van het Kemmelse team Godrive van Gaby Goudezeune. Bjorn Degandt uit Anzegem behaalde als copiloot van de Nederlander Bob de Jong (Citroën DS3 R5) een vijfde plek.

Net buiten de top 10 vielen nog enkele andere opmerkelijke West-Vlaamse prestaties te noteren. Kurt Braeckevelt finishte met zijn BMW M3 als elfde en derde in de M-Cup. De Oostrozebekenaar klopte nipt Steven Dolfen (Peugeot 208 R2) uit Zonnebeke, die een knappe overwinning bij de voorwielaangedreven wagens en in klasse RC4 boekte. Dolfen ging op zijn beurt net Robin Maes vooraf. De Kortrijkzaan won bij zijn debuut met een BMW M3 de categorie voor Historics. Dirk Deveux (Ford Escort MK 2) en Boezingenaar Kris D’alleine werden tweede voor Geert Beauprez (BMW M3), Jens Maes (Opel Ascona) en Patrick Mylleville (Porsche 911). Onder andere Tobi Vandenberghe, Tuur Vanden Abeele, Stefaan Prinzie en Danny Kerckhof moesten vroegtijdig de strijd staken.

Ook in de Criterium-nevenwedstrijd waren West-Vlamingen aan het feest. BMW-rijder Wim Lootens uit Ingelmunster haalde het er met een ruime voorsprong van Wervikaan Bjorn Renier (Renault Clio R3).

(JD)