West-Vlamingen domineren Grote Prijs van de Westkust

Redactie KW

De jaarlijkse motorcross ‘Grote Prijs van de Westkust’ in Middelkerke op de nationale feestdag 21 juli, bleek andermaal een topper met meer dan 500 piloten achter het starthekken.

De organisatoren liepen dan ook met de grootste glimlach rond met een paar duizend toeschouwers op de afspraak. Maandag 20 juli was het J-day met VJMO met meer dan 100 rijdertjes en dinsdag iets meer dan 400 MCLB-vergunninghouders en enkele gastrijders.

Negenvoudig kampioen Steve Seronval van Mc Hulstlo Beernem zou er graag nog minstens één titel bijdoen

De Internationalen streden voor punten in het Belgisch Kampioenschap dat in een beslissende fase getreden is met de zevende van de tien af te leggen proeven. Er werd dan ook vuurwerk verwacht, en dat kreeg men. Regerend kampioen Jeffrey Dewulf pakte uit met dubbele reekszege, maar voor de titel 2015 heeft de Jabbekenaar gepast, daar hij meer dan één proef niet op de afspraak was. Negenvoudig kampioen Steve Seronval, lid van Mc Hulstlo Beernem, zou er graag nog minstens één titel bijdoen en hij lijkt aardig op weg om zijn droom waar te maken. De Luikenaar finishte als vierde en tweede, hij werd tweede in het dagklassement en loopt verder uit in de tussenstand van het BK op zijn naaste rivalen, hij telt nu 40 punten bonus op Jurgen Wybo. Maarten Govaert zorgde opnieuw voor een knappe prestatie door de derde podiumplaats te pakken in de groep Inters mx1/3A met de derde en zesde plaats, voor de neus van Jurgen Wybo die als vijfde en pas negende onder de geblokte vlag van koersleider Freddy Decoster uit Gits kwam.

Bij de Internationalen mx2 liepen de West-Vlamingen tegen de lamp van Wietse Brackman uit het team Mc De Willemsvrienden van startmeester en sportcommissie-secretaris Jurgen Van Den Houwe. Wietse won beide reeksen en leidt het BK met 14p bonus. Jerome Biets (Jabbeke) werd tweede en kampioen Torpjurn Van Hoe (Oeselgem) derde.

Bij de Inters Open B was de dagzege opnieuw voor Menenaar Tim Vandriessche, de ‘thuisrijder’ uit het team van Dirk Hofman, die ook de stand in het BK aanvoert met 15p bonus.

Nog eentje uitt het team van Dirk Hofman die op het hoogste schavotje mocht was Demon Tanghe uit Ooigem, als dubbele reekswinnaar bij de Nationalen mx2, geflankeerd door toekomstig schoonbroer Yente Dourte en Mattis Meersschout uit Wingene. Bij de Nationalen mx1/3 waren de bloemen opnieuw voor Arne Dierckens (Tielt) en een verrassende Dean Schallon uit Meulebeke op de derde podiumplaats.

Bij de Quads-Open waren de bloemen voor de spektakelboy bij uitstek

In de vele nevenreeksen ook tal van streekrijders op het podium. Laten we maar beginnen met kustboy Matthieu Callebaut uit het naburige Bredene die uitpakte met dubbele reekszege bij de vierwielers, hij is ook de leider in het BK bij de Quads-Beloften met 20p voorsprong. Nick Desender uit Torhout werd hier derde.

Bij de Quads-Open waren de bloemen voor de spektakelboy bij uitstek, Sunny Desintebin uit Poelkapelle-Langemark. Hij legde beslag op dubbele reekszege en loopt uit in het BK met een ruime voorsprong van 66 punten op Jens De Kegel uit Koekelare die in Middelkerke als tweede en derde aanklopte en tweede eindstek.

Nog een ‘thuisrijder’ op het hoogste schavotje werd Stanley Verstraete uit Zerkegem als dubbelwinnaar bij de Junioren mx2. Bij de Junioren mx1/3 was het West-Vl. boven met de uitgeweken Dylan Delagrense op één (van Beveren-Leie naar O.Vl.), Bram Debuysere (St.Kruis) op twee, gevolgd door Karel Vanhaecke (Oostkamp) en Matthias Vermeersch (Ardooie-Ingelmunster).

Bij de youngsters, onze Beloften mx2, was Aaron Spruytte uit Kortemark andermaal eindwinnaar met tweede plaats en reekszege. Bij de Nieuwelingen mx2 miste Arne De Meulemeester het hoogste schavotje, hij werd tweede in totaal na zijn derde plek en reekszege. In de tussenstand van het BK staat Aaron aan de leiding met 7p winst op zijn grote rivaal Polfliet. Bij de Nieuwelingen mx2A werd Deerlijknaar Kaël Pizzy andermaal dubbelwinnaar, en bij de mx1/3 was de zege voor Dieter Debaets (Sint Baafs Vijve) met reekszege en tweede plek. Kustboy Jamie Vandenberghe uit Westkerke werd hier derde.

Tot slot van de solorijders onze ‘oudjes’ ofte ‘anciens’: Kristof Calus uit Heestert werd tweede bij de Experten achter gastrijder P.Roth, in de tussenstand BK leidt Kristof met 8p bonus op Rijckaert. Jurgen Paepe won beide reeksen bij de Masters.

28 Zijspannen achter het starthekken

Het was ‘volle bak’ bij de driewielers die voor punten in het felbetwiste Belgisch Kampioenschap moesten aantreden. Buurman en gastrijder Davy Sanders uit Gistel met Kenny Boxtaele in het bakje werden dubbelwinnaar, echter zonder punten voor het BK. Ook dubbel tweedes, de Limburgse broers Janssenss, pakten geen punten. De volle pot van 50p was voor dubbel derdes Kenneth Dierckens-Jordan Waerniers (Tielt-Oostrozebeke) die mee mochten op het podium met de hulde van het dagklassement groep A. Op de vierde plaats Marc Verbrugghe-Andy Algoet (Oostrozebeke-Kachtem), gevolgd door Yens Delmotte-Tom Verbrugghe (Kachtem-Meulebeke), Bert Soetaert-Dimitri Vandeursen (Oostrozebeke-Maldegem), Ruben Galle-Jeroen Catelin (Ingelmunster), en Stoffel Van Coillie-Frederik Van Der Voorden (Ingelmunster-Eksaarde). In de stand BK leidt Dierckens nu met een bonus van 27p op Soetaert.

In groep B waren de bloemen andermaal voor Stijn Matthijs-Jurgen Huysentruyt uit Ruddervoorde, tevens leider in het BK groep B met 42p voorsprong. Op de tweede plaats in het dagklassement de youngster Dylan Boussy uit Koekelare met ouwe rat ex-GP-bakkenist Dagwin Sabbe in het bakje.

Op zaterdag ook enkele opmerkelijke prestaties van streekrijders bij de jeugd, met Baptiste Beernaert uit Handzame bij de Nieuwelingen 65cc met reekszege en tweede plaats, en Emilio Vannieuwenhuyze uit Lichtervelde bij de Juniors 85cc met dubbele reekszege.

(Guido Allewaert – foto Gino Coghe)

>> Volgende afspraak op 25 en 26 juli in het Oost-Vlaamse Aspelaere.