West-Vlamingen aan het feest op motorcross in Velzeke

22/08/16 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

MCLB was dit weekend te gast in het Oost-Vlaamse Velzeke. Met een tiental West-Vlamingen als winnaar op het podium mochten onze provinciegenoten zeker niet klagen.

West-Vlamingen aan het feest op motorcross in Velzeke

In Oostrozebeke won Jamie Vandenberghe bij de Nieuwelingen MX1. © Coghe

Ondanks de slechte weersvoorspellingen kwamen toch bijna 300 piloten aan de start op het selectief en verzorgd circuit in een organisatie van MC De Willemsvrienden. De natuurlijke hindernissen en de buien zorgden voor heel wat spektakel.

Greg Demeulemeester (Kerkhove) mocht als lid van De Willemsvrienden op het hoogste schavotje, als dubbele reekswinnaar bij de Nationalen en ontving de bloemen in de klasse MX2. Stanley Verstraete (Zerkegem) mocht naast Greg op het podium als derde bij de Nationalen MX2. Damon Tanghe (Ooigem) werd dubbel tweede bij de Nationalen MX1 en ook tweede in de eindstand. Jurgen Paepe (Snellegem) won andermaal bij de Masters.

Internationalen

Bij de Internationalen zag het er in de eerste reeks naar uit dat Jurgen Wybo (Sint-Eloois-Winkel/Lichtervelde) op weg was naar de reekszege, maar in de laaatste ronde werd hij alsnog gepakt door een sterk opzittende David Segers. Jurgen had moeite om twee gedubbelden voorbij te komen en Segers vond het juiste gaatje om de zege af te snoepen. In de tweede manche een barslechte start van Wybo, als allerlaatste door de eerste bochten en pas als achtste afgevlagd en de vierde eindstek bij Inters MX1. David Segers won ook de tweede reeks en was dus de eindwinnaar, geflankeerd op het podium door Steve Seronval als tweede na zijn derde en tweede plaatsen, en Torpjurn Van Hoe. Torpie uit Oeselgem nam kopstarts, maar moest plooien in de eindfase en legde beslag op de vijfde en derde plaats, goed voor de derde eindstek.

Bij de Internationalen MX2 waren de bloemen voor Tim Vandriessche (Menen) met een tweede plaats als MX2 achter Wietse Brackman en reekswinnaar van de tweede manche.

Inters, Dames en Beloften

Mattis Meersschout (Wingene-Laarne) mocht op het hoogste schavotje als Winnaar bij de Inters Open B. Niel Vandevelde uit Ooigem was super bezig bij de Junioren, hij won beide reeksen, de eerste met tien seconden voorsprong op Vandewalle, en de tweede in een milimeterspurt tussen die twee, gewonnen door Niel met drie hondersten van één seconde volgens de transponders, met het blote oog niet te zien. Met deze kleppers mocht Nick Lamote (Sysele) mee als derde bij de Juniors mx2 op het podium. Bij de Juniors mx1 werd Michael Coopman (Oostkamp) derde in totaal na zijn reekszege en vierde plaats.

Julie Vandevelde (Desselgem) werd winnaar bij de Dames-Open, en Jamie Vandenberghe (Westkerke) winnaar bij de Nieuwelingen MX1 met de tweede en derde plaatsen. Jamy Carron (Tielt) mocht mee op de foto als derde na zijn derde en vierde plaatsen. Stefaan De Ruyck (Tielt) werd derde bij de Nieuwelingen B, en Jarno Evaert (Lendelede) driedubbel derde bij de Nieuwelingen MX2.

Jelle Verbeke uit Sint-Eloois-Vijve mocht met de hulde der Beloften op het hoogste schavotje, hij finishte als tweede en reekswinnaar na telkens felle strijd.

Quads en Zijspannen

De Quads streden voor punten in het Belgisch Kampioenschap, zodat de toppers allemaal present waren en voor heel wat spektakel zorgden. Winnaar in groep A werd Philipront met een derde plaats en een reekszege. Jens De Kegel uit Koekelare werd tweede, in beide reeksen kwam hij als tweede onder de geblokte vlag. Met eenzelfde puntentotaal verloor Jens echter met 38 honderdsten van één seconde, volgens de tijdsopname met de transponders.

Bert Bintein uit Izegem, aan de slag bij de Quads B, moest in beide reeksen de duimen leggen tegen de Waalse rijder Philippe Thilly. Ze stonden voor aanvang van de eerste race zondag samen aan de leiding in het BK. Bert werd dubbel tweede achter Thilly, zodat het verschil nu zes punten bedraagt, met nog enkel de finale te gaan op 11 september in Lichtervelde.

Ook bij de Zijspannen was de West-Vlaamse inbreng zeer groot. Maxim Van Der Haeghen - Steve De Schacht (Koolkerke-Ettelgem) werden derde in de eerste reeks en schreven de tweede op hun naam. Ze gingen van start tot finish aan de leiding, goed voor de eindzege bij de Zijspannen A. Frank Van Der Haeghen - Peter Slegers werden tweede in groep A. Bert Soetaert - Dimitri Vandeursen (Oostrozebeke-Maldegem) mochten op het derde schavotje na hun tweede en vijfde plaatsen. In groep B was de eindzege andermaal voor de jonge Dylan Boussy - Achly Vanlerberghe (Koekelare-Diksmuide). Ze wonnen de eerste reeks en werden derde in de tweede manche, en waren zo de besten uit groep B. Jason Carron - Robin Wille (Tielt-Oostrozebeke) werden tweede in groep B, de derde podiumplaats was voor Daen Valcke - Ines Delmotte uit Oostrozebeke.

Volgende afspraak op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in Zwevezele, op de terreinen in de Vrijgeweidestraat. Organisatie is in handen van MC De Carburateurs, team Torpjurn Van Hoe. Als afsluiter is er de gekende 'Estafettecross'. Er zijn proeven voor het BK voor Experten, Nieuwelingen MX1, Beloften en Junioren.

(Guido Allewaert)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!