West-Vlaanderen heeft potentieel voor 400 meter schaatsbaan

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er is in West-Vlaanderen op drie locaties potentieel om een 400 meter schaatsbaan neer te pooten. Dat blijkt uit een studie van Odin Wenting Bouwadvies op vraag van de provincie West-Vlaanderen. Een vierhonderdmeterbaan zou een primeur zijn in Vlaanderen. De studie is dinsdag voorgesteld in Gullegem.

Vlaanderen kent met onder meer Bart Swings enkele goede langebaanschaatsers, maar die moeten naar het buitenland uitwijken om een langebaan te vinden. Er is niet één zo’n baan in Vlaanderen en bij uitbreiding België, terwijl Nederland zeventien langebanen telt. Hetzelfde probleem geldt ook voor veel skeeleraars. Daarom nam West-Vlaanderen het initiatief om een studie uit te voeren naar het potentieel van die baan. Uit die studie bleek onder meer dat er sowieso potentieel is, want met meer 1,5 miljoen bezoekers op jaarbasis in de veertien Vlaamse ijsbanen schaatst de Vlaming amper minder dan de Nederlander. Een combinatie van recreatie- en verenigingsbanen met ruimte voor topsporters opent dus zeker perspectieven.

Vijf West-Vlaamse locaties onderzocht

Er werden zes locaties bekeken waarvan één in Oost-Vlaanderen, namelijk in Gent. Gullegem en Brugge, die al een baan hebben, kwamen vrij snel naar boven als potentiële locatie. Ook Kortrijk werd naar voor geschoven. Roeselare en Oostende bleken minder interessant, enerzijds door een gebrek aan belangstelling, anderzijds naar bereikbaarheid toe. Ook Gent kreeg een goed rapport mee. Uit de studie blijkt ook dat er al latente interesse is, zowel bij de overheden als bij de particuliere organisaties.

Volgens de studie kan een langebaan al gerealiseerd worden met 20 miljoen euro

De studie pleit voor een piste van 400 meter met binnenin twee ijsbanen van 30 op 60 meter, zodat verenigingen, topsporters en recreanten altijd kunnen gescheiden worden en er altijd een piste beschikbaar is. Belangrijk is dat de schaatspistes niet op zich bestaan. Er wordt ook ruimte voorzien voor andere zaken, van horeca tot fitnessruimtes, vergaderzalen tot zelfs woongelegenheden. Ook de nabijheid van onderwijsinstellingen wordt aangeraden. En ook aan duurzame energie moet worden gedacht.

Concept goed uitwerken

Volgens de studie kan een langebaan al gerealiseerd worden met 20 miljoen euro, maar er wordt eerder gerekend op 35 tot 40 miljoen euro voor de multifunctionele mogelijkheden. Dat zou beter zijn voor de rendabiliteit van het project. De studie maant daarom aan om de tijd te nemen, zodat er een goed concept kan worden uitgewerkt. Er wordt gedacht over een periode van ongeveer vijf jaar. De provincie zal wellicht de coördinatie niet op zich kunnen nemen omdat de bevoegdheden vanaf 2018 naar Vlaanderen worden overgeheveld, maar de studie toont aan dat West-Vlaanderen zeker een goede optie kan zijn om zo’n complex neer te poten. Uit de studie blijkt dat er zeker ook nog potentieel is voor een tweede vierhonderdmeterbaan ten oosten van Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier