Wereldkampioen duatlon niet geselecteerd door eigen federatie

Redactie KW

Vijfvoudig wereldkampioen duatlon Joerie Vansteelant neemt volgende week zondag deel aan het WK in Zofingen, maar moet tot zijn grote verbazing zijn inschrijvingsgeld zelf betalen. Dat werd hem gisteren via een brief koud meegedeeld.

Het was voor Joerie Vansteelant, momenteel op hoogtestage in het Zuid-Franse Font-Romeu, gisterenochtend even schrikken toen zijn vrouw Kim hem vanuit thuisbasis Torhout meldde dat er een factuur van de VTDL, de Vlaams Triatlon en Duatlon Liga, was toegekomen met de melding dat hij zijn inschrijvingsgeld voor het nakende wereldkampioenschap moet betalen.

Vansteelant, in 2009, 2011 en 2012 al winnaar in Zofingen, stelt zich daar vragen bij. “Het gaat mij niet om die 285 euro, wel om het principe”, vertelt de Torhoutenaar, die vorig jaar het WK moest missen nadat hij op training in Font-Romeu door een auto werd aangereden. “Toen ik enkele weken geleden op de website van de VTDL las dat enkel Rob Woestenborghs (die vorig jaar het WK in Zofingen won, red.) geselecteerd was, heb ik meteen een mailtje gestuurd naar de verantwoordelijk van de bond, Reinout Van Schuylenbergh. Die zei dat het in orde zou komen, maar blijkbaar is dat nu niet het geval.”

Selectiepolitiek

Vansteelant denkt er het zijne over. “Als je de bond vergelijkt met die van tien jaar geleden, is er nog geen stap vooruitgang gemaakt. Integendeel. Toen werden de du- en triatleten voor de lange afstand nog ondersteund, elk met een persoonlijk budget. Voor kampioenschappen kregen we zelfs vervoer, coach en hotel ter beschikking. Ik begrijp dat de huidige financiële toestand dat niet meer toelaat, maar ergens zijn er grenzen. Vroeger bestond de selectiepolitiek erin dat alleen de allerbeste atleten afgevaardigd werden. Sinds enkele jaren kan iedereen zich zomaar aanmelden. Daar stel ik me toch vragen bij. Als je nu door de bond geselecteerd wordt voor een internationaal kampioenschap, krijg je de nationale kledij ter beschikking en wordt je inschrijving betaald. Dat leek me in mijn geval een logisch zaak. Niet dus…”

(TVB)