WBC-kampioene Delfine Persoon: geen Vlaamse, wel Waalse subsidie voor titelkampen

© BELGA
Redactie KW

WBC-wereldkampioene Delfine Persoon uit Gits stapt over van de Vlaamse naar de Waalse boksfederatie omwille van subsidieperikelen.

Delfine Persoon werd eind april nog ontvangen bij Koning Filip na het behalen van haar WBC-wereldtitel.
© BELGA

“Omdat ik van Bloso geen subsidie kan krijgen als vergoeding voor mijn stages, de kost voor mijn sparringpartners, mijn trainers, de speciale voeding en het werkverlet”, licht Persoon de overstap toe. “Waalse boksers die voor een titel vechten, krijgen van Adeps (zeg maar het Waalse Bloso- rl) een behoorlijk bedrag als tegemoetkoming voor die onkosten. Trouwens ook van mijn werkgever (politie) hoef ik op geen medewerking te rekenen. Ik hoef geen financiële tegemoetkoming, maar enkele dagen extra-verlof zouden goed van pas komen in de voorbereiding van mijn titelkampen.”

“We staan honderd procent achter Delfine,” aldus Stanley Clough van de Vlaamse boksfederatie. “Het is inderdaad een wraakroepende discriminatie van onze Vlaamse boksers. Dat is onbegrijpelijk. Typisch Belgische heet dat dan zeker, maar ik begrijp Delfine als ze naar de Waalse vrienden verkast.”

Subsidies Topsport

Paul Rowe, Algemeen Directeur Bloso is duidelijk: “De Vlaamse overheid voert een topsportbeleid waarin de middelen selectief worden ingezet met het oog op het behalen van top-8 plaatsen en medailles op Olympische Spelen. Dus voor Olympische disciplines op WK’s en EK’s. Dit gebeurt via structurele subsidies Topsport, zoals voorzien in de Vlaamse topsporttakkenlijst 2013-2016, en ad hoc financiering van o.a. ‘windows of opportunity’ voor topsporters in niet-topsportfederaties, zoals in gewichtheffen, bobslee, snelschaatsen, snowboard en andere, met als doel top-8 Olympische Spelen.”

“In het recente verleden heeft Bloso gepraat met o.a. Delfine, Sugar Jackson en Junior Bauwens, waarin telkens op zeer keurige manier werd uitgelegd dat de Vlaamse overheid via Bloso slechts financieel kan ondersteunen wanneer het om Olympisch boksen gaat. Dit werd trouwens door minister Muyters nog eens duidelijk gezegd op de huldiging van o.a. Delfine op 30 april in Brussel.”

(Roland Lebuf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier