Waregemse golfclub heeft aanstormend talent in huis

We zien v.l.n.r. Thibault Eelen, Sophie Bert en Liam Bentein op de Waregemse golfcourt. © HDV
Redactie KW

Thibault Eelen (14) uit Waregem, Sophie Bert (15) uit Deurne en Liam Bentein (17) uit Kluisbergen zijn drie van de aanstormende talenten in de golfwereld. Sophie en Liam komen van ver om in Waregem te kunnen trainen.

Thibault Eelen is met zijn veertien jaar de youngster van de drie. Hij loopt school in het Heilig-Hartcollege en traint ongeveer zeven uur per week. Thibault hoopt later als professional op de Tour te spelen, al blijft zijn doel op korte termijn hard werken om steeds beter te worden. Zijn grote idool is Thomas Pieters, onze nationale trots in de golfwereld, al staat Justin Thomas even hoog in Thibault z’n ranglijst, alleen al omdat het ‘een zotte gast is die geweldig goed kan golfen’. Thibault vindt golf een uitdagende sport. “Je speelt als het ware enkel tegen jezelf. De enige die je kan verslaan, dat ben je zelf en je moet proberen om almaar beter te worden in alle aspecten van de sport“, vertelt Thibault. Wat kwaliteiten betreft is Thibault wat bescheiden. “Ik ben een beetje een allrounder, denk ik”, zegt Thibault. “Hij kan ook goed recht slaan en is mentaal heel sterk”, vult Sophie aan.

Thibault kwam via zijn familie in de golfwereld: “Mijn grootouders speelden op recreatief niveau, maar mijn nonkel haalde ongeveer hetzelfde niveau als ik. Het is dus altijd leuk als ik iemand uit de familie kan overtreffen, al is dat geen doel op zich.” Thibault behaalde zijn beste prestatie op het tornooi van Keerbergen. Hij werd toen vierde in zijn reeks. Ondanks zijn nog korte carrière ziet manager van Golf Club Waregem, Frank Salembier, een mooie toekomst voor de jonge Waregemnaar.

Kracht als troef

Sophie Bert zakt vanuit Deurne af naar Waregem om te trainen. Zij gaat naar de Topsportschool in Hasselt om zich volledig aan het golfen te wijden. Het is haar grote passie: “Golfen is een enorme uitdaging. Ik wil me bewijzen en zo goed mogelijk worden.” Ze is dan ook meer dan 25 uur per week aan het golfen. Sophie belandde via haar vader in het golfmilieu. “Mijn vader nam me op mijn vierde mee en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met golfen”, vertelt Sophie. Haar grootste troef is haar kracht. “Sophie kan echt enorm ver slaan”, zegt Liam. Dat, gecombineerd met mentale kracht en een grote rugzak aan techniek, leverde haar de overwinning op in de Grand Prix van Rijsel.

“Als vrouw is het veel moeilijker om de top te bereiken. Het is discriminatie” – Sophie Bert

Sophie wil eerst en vooral proberen om prof te worden, al heeft ze haar twijfels. “Als vrouw is het veel moeilijker om de top te bereiken. Ik ervaar het als discriminatie. Wanneer je naar televisie kijkt, zie je enkel mannen aan het werk. De vrouwen komen niet aan bod en ik hoop dat ik daar misschien een rol in kan spelen”, zegt Sophie. Haar doel op korte termijn is zo goed mogelijk presteren, zodat de droom om het te maken als professional uit kan komen. Sophie blijft echter realistisch en heeft een plan B indien het niet zou lukken in de golfwereld. “Na mijn secundaire studies wil ik naar Amerika. Ik probeer me eerst te focussen op het golfen en indien dat niet lukt, wil ik graag kinesitherapie of psychologie studeren”, vertelt ze. In de nabije toekomst wil Sophie graag haar kwaliteiten en trainingsarbeid laten zien: “Ik hoop om deze zomer te kunnen tonen waar ik de hele winter aan gewerkt heb.”

Sophie kijkt op naar atleten als Thomas Pieters, maar Tiger Woods is haar nummer een. “Hij was degene die aantoonde dat je meer nodig hebt dan enkel talent om het te maken bij de profs. Hij ging als eerste golfer fitnessen en trainde ook op mentaal vlak”, verduidelijkt Sophie.

Een zekere strijd

Net als Sophie gaat ook Liam Bentein naar de Topsportschool in Hasselt en is hij meer dan 25 uur per week terug te vinden op de golfbaan. Ook hij is even onderweg om in Waregem te trainen. Hij is namelijk afkomstig van Kluisbergen. Liam kreeg het golfvirus van zijn grootouders en dan specifiek zijn opa. “Het was de grote droom van mijn grootvader om ooit samen te kunnen spelen. Ik ben heel blij dat we die droom hebben waargemaakt, want mijn opa is ondertussen al gestopt met golfen“, zegt Liam. Hij was tien toen hij voor het eerst ‘een balletje sloeg’. In de zeven jaar dat Liam golft, zijn z’n kwaliteiten geëvolueerd. “Mijn sterkste punten zijn mijn putting, het ver slaan en mijn concentratie”, zegt Liam. Die combinatie tussen het mentale en fysieke zorgt ervoor dat Liam in golf de sport van zijn leven vond.

“Het was de grote droom van mijn opa om ooit samen te kunnen spelen” – Liam Bentein

Liam kijkt vooral op naar de jonge toptalenten die het al maakten al professional. “Mijn idolen zijn de drie Belgen en Jordan Spieth. Je kan heel veel bijleren door enkel en alleen maar naar hem te kijken. Zijn spel is gewoon super”, vertelt Liam. Hij hoopt het dan ook zelf te kunnen waarmaken als golfer, maar net zoals Sophie heeft Liam ook een plan B. “Ik ga na mijn middelbare studies naar Amerika om het eerst en vooral te proberen maken in de golfwereld, maar indien dat niet zou lukken wil ik kinesitherapie studeren“, zegt hij. Liam vindt ook dat hij door zo gedreven met golf bezig te zijn een goede basiskennis heeft verworven om aan die opleiding te beginnen. Zijn beste prestatie behaalde hij op het tornooi van Keerbergen. Hij werd daar tweede na een van zijn beste vrienden. “Het is leuk dat er een bepaalde strijd heerst tussen ons. We blijven goed bevriend en de concurrentie maakt ons nog beter”, lacht Liam. Zijn doel op lange termijn is duidelijk: prof worden.

De drie jonge toptalenten zijn het erover eens dat ze heel wat aan de Waregemse golfclub te danken hebben. “We worden heel goed begeleid. Wanneer we een tornooi in Luik moesten spelen, werd er een huis voor ons gehuurd zodat we ons enkel op de wedstrijd konden focussen. Dat geeft ons vertrouwen en dat zie je ook aan ons spel”, zeggen de youngsters.

(AL)

“De ‘fun-factor’ moet er altijd zijn”

De golfclub in Waregem kreeg in 2017 het Eaglelabel voor haar jeugdwerking. Dat wil zeggen dat de jongeren goed begeleid worden, zowel op recreatief als op competitief niveau. Volgens manager van de golfclub Frank Salembier is dat een teamprestatie. “Dat is het resultaat van een volledig team. We hebben ook geluk dat we heel wat goede spelers en speelsters hebben. De ouders van de jonge golfers spelen ook een belangrijke rol, want indien zij het niet zien zitten om het land te doorkruisen om hun zoon of dochter naar een wedstrijd te brengen, kunnen de golfers niet presteren. Daarnaast zijn er nog de vrijwilligers en lesgevers die de spelers en speelsters finetunen en begeleiden. De prestatie van het voltallige team maakt die prijs en onze jeugdwerking zo uniek.” Voor de rest is en blijft het belangrijk dat de ‘fun-factor’ aanwezig blijft. “De jongeren moeten eerst en vooral kunnen genieten van het golfen en daarna zien we wel wie er zich verder wil ontwikkelen”, besluit Salembier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier