Walter Väth zet handbal weer op de kaart in Tielt

Voorzitter-trainer Walter Väth : "We staan al verder dan ik had verwacht." (Foto LVA) © Voorzitter-trainer Walter Väth : "We staan al verder dan ik had verwacht." (Foto LVA)
Redactie KW

Vijf jaar geleden was het nog ondenkbaar dat een handbalclub weer vaste voet aan de grond zou krijgen in Tielt. De door handbal gebeten Walter Väth (62) slaagde wel in dat opzet en bouwt nu de club op de sterke fundamenten verder uit.

In Duitsland is handbal na voetbal de populairste sport. Niet verwonderlijk dat Walter Väth, die daar opgroeide, verslingerd geraakte aan deze balsport. “Mijn broers speelden voetbal, maar ik voelde me van mijn 12 jaar aangetrokken tot handbal.” Walter speelde vervolgens deze sport in alle jeugdreeksen van het Duitse TV Gross-Gerau en kwam in 1974 naar Tielt, waar hij later met Marie-Jeanne Toye (penningmeester van HBC Tielt) trouwde.

Sporthal Aarsele

In de regio speelde Walter nog handbal in Meulebeke en Izegem, maar stopte daarna. “Het idee om zelf met een handbalclub te starten, bleef altijd bestaan. Toen Filip Soetaert, familielid en toen voorzitter van de handbalbond, mij vertelde dat er in Tielt een club zou worden opgericht, heb ik niet lang moeten nadenken.” Maar men trainde toen in de Vives-school in Tielt en dat was verre van ideaal.

“Ik ging op zoek naar een geschikte sporthal en vond die in Aarsele”

“Ik ging vervolgens op zoek naar een geschikte sporthal en vond die in Aarsele. We zijn ook goed thuis in de cafetaria ‘t Zolderke, waar we het naar onze zin hebben. In november 2014 hebben we een nieuwe start genomen met Handbalclub Tielt-Aarsele.” De club telt op vandaag een kleine 20 leden. Vorig jaar eindigde de ploeg knap tweede in Oost-West. “We spelen competitie in de leeftijdscategorie U14. De nacompetitie is nu bezig, met onder andere Erpe-Mere en andere ploegen uit Oost- en West-Vlaanderen.”

“Het een plezier om met die jongeren te werken”

De fundamenten zijn gelegd om er de komende jaren verder wat moois van te maken. “Handbal is een heel mooie sport. Fysiek ja, maar ook technisch en tactisch. Het is een heel snelle sport, ook een contactsport. Ik ben grote voorstander van kameraadschap en sportiviteit”, zegt Walter Väth, die na een lessenreeks ook gediplomeerd handbaltrainer is. “In het begin was ik ook pedagoog, sportleraar, psycholoog… Je werkt altijd met verschillende karakters. Nu hangt de groep supergoed aan elkaar en is het een plezier om met die jongeren te werken.”

Verdere uitbouw

Het komt er voor de verdere uitbouw nu op aan om nieuwe leden te vinden. “We delen in scholen flyers uit, we geven ook initiatie… We doen er alles aan om de jongeren in contact te brengen met handbal. Het is pas als je van iets hebt geproefd dat je ook zin kunt hebben om door te gaan en je effectief ook aan te sluiten. Iedereen kan ook eerst enkele proeftrainingen bij ons bijwonen.” Er wordt nog tot eind mei getraind, daarna opnieuw vanaf augustus. “De club staat nog in de kinderschoenen, maar we hebben al een lange, mooie weg afgelegd. Mijn ultieme droom? Nog met een eerste ploeg handbal in competitieverband kunnen spelen.”

(LVA)