Vijfduizend deelnemers voor vijfde Brugse Kerstloop

Veel jonge atleten onder de deelnemers. © Foto ACR
Redactie KW

De lustrumeditie van de stadsloop werd gewonnen door Bruggeling Alexander Diaz Rodriguez.

Al of niet verkleed met een kerstmuts of met één of ander kerstattribuut trokken de duizenden lopers doorheen de verkeersvrije straten van Brugge. Het licht gewijzigde parcours in vergelijking met vorig jaar lag op verschillende plaatsen glad na de regen van voor de start van de wedstrijd. Er waren heel wat bekende gezichten tijdens de stadsloop, die op diverse plaatsen sfeerrijk werd aangekleed. Ook uit het triatlon, sportclubs en het bedrijfs- en verenigingsleven verschenen heel wat atleten aan de start op de Brugse Markt. Meer konden er niet meer bij, want de wedstrijd was om veiligheidsredenen volzet.

Steun voor goede doelen

Voor de 6 km waren 2.118 lopers ingeschreven, voor de 10 km waren er dat 3.124. In totaal verschenen er 4.700 deelnemers aan de start. Een record van maar liefst 700 meer dan vorig jaar. 4.586 bereikten de aankomst. De organisatie van de Kerstloop steunt opnieuw een aantal goede doelen. Voor deze editie zijn dat de Brugse basisschool Spermalie, een school voor onder meer slechthorende en of dove kinderen, het Brugse levenshuis Leif West-Vlaanderen, Think Pink als de nationale borstkankercampagne en vzw Ter Dreve, het dienstencentrum voor personen met verstandelijke beperking en autismespectrum stoornis.

Tweede zege voor Alexander Diaz Rodriguez

Sportief was het vooral voorin een snelle wedstrijd. Alexander Diaz Rodriguez werd niets in de weg gelegd en won voor de tweede keer na 2013 in eigen stad. De atleet van Beverhout Atletiek Club finishte in 31’03” of een halve minuut sneller dan een andere Bruggeling. Nico Algoet maakt een mooie remonte en bereikte tot zijn eigen verbazing als tweede de eindmeet in 32’31”. Triatleet Brent Patteeuw uit Blankenberge werd derde in 32’34”.

Bij de dames was de winst net als vorig jaar voor de Franse Ludivine Wissocque. Zij liep een halve minuut sneller dan tijdens de vorige editie (38’04). Ook de tweede plaats was opnieuw voor Veronique Coene. De Beernemse was eveneens sneller dan vorig jaar (38’45”). De Brugse Isabel Daenekyndt (39’56”) vervolledigde het podium.

Op de zes kilometer waren Davy Stieperaere en zijn levensgezellin Lies Deruddere opnieuw het snelst. Opvallend was de knappe prestatie van de 11-jarige Stien Van Tieghem (Olympic Brugge). Zij werd op nog geen twee minuten derde.

(ACR)