Vier leden Lenig en Vlug starten donderdag op EK trampoline

De deelnemers aan het EK met v.l.n.r. Darwin Billiet, Hanna De Smet, coach Philippe Decavel, Femke Vanheuverswyn en Augustus Davis. (Foto ELD)
Redactie KW

De Beverse turn- en trampolineclub Lenig en Vlug is daarmee de best vertegenwoordigde club in de Belgische selectie voor dit EK, dat van 12 tot 15 april in Azerbeidszjan plaatsvindt.

“Het Europees kampioenschap is echt iets om naar uit te kijken”, opent de 14-jarige Femke Van Heuverswyn. “Het is namelijk de eerste keer dat we hieraan mogen meedoen. Ik weet niet echt goed wat te verwachten, daarom is het moeilijk om voorspellingen te doen. We zijn hier dus vooral om bij te leren en ervaring op te doen.”

“Internationale tegenstanders zijn ons wel niet vreemd”, vult de 15-jarige Hanna De Smet aan. We nemen regelmatig deel aan internationale toernooien in onder andere Frankrijk en Nederland. De kans is dus groot dat we een aantal bekenden zullen tegenkomen.”

Elke dag trainen

“Aan onze voorbereiding zal het alvast niet liggen”, pikt de 14-jarige Darwin Billiet gevat in. “De jongste weken trainden we bijna dagelijks om ervoor te zorgen dat onze oefeningen tiptop in orde zijn. Dat is geen overbodige luxe, want tijdens de examens konden we nooit voluit trainen. Onze coach Philippe Decavel maakt hierbij ook tijd vrij voor bijkomende krachttrainingen.”

De 15-jarige Augustus Davis uit Waregem is waarschijnlijk nog het meest opgetogen met haar EK-selectie. Haar deelname was namelijk lang onzeker. “Ik ben niet geboren in België, maar ik heb natuurlijk wel een Belgisch paspoort nodig om mee te gaan naar Baku. We waren daar al langer mee bezig, maar de procedure nam heel wat tijd in beslag. Ik denk dat mijn aanvraag in een stroomversnelling is gekomen door mijn EK-selectie. Ik ben blij dat het uiteindelijk toch nog allemaal in orde gekomen is.”

Philippe Decavel, de adoptievader van Augustus en coach, is heel benieuwd hoe zijn pupillen het er vanaf zullen brengen. “Dit is een mooie kans voor de atleten om zich te tonen op het grote toneel. Ze hebben hier elk op hun eigen manier hard voor gewerkt en het is hen dan ook van harte gegund. Ik ben vooral benieuwd om te zien of ze hun zenuwen de baas kunnen blijven.”

“Ik heb nog maar één keer met stress aan de start van een wedstrijd gestaan”, zegt Darwin, die wetenschappen-sport studeert aan het Koninklijk Atheneum in Waregem. “Dat was tijdens het Frans kampioenschap (de club heeft ook een Franse licentie, red.). Ik ben mijn zenuwen meestal goed de baas. Het valt natuurlijk nog af te wachten welke indruk de gigantische zaal en de massale publieke belangstelling zullen maken. De dag voor de wedstrijd krijgen we uitgebreid de tijd om de trampolines uit te testen, geen twee trampolines zijn dezelfde. Elke trampoline heeft zijn eigen karakter, daarom is het belangrijk om ze op voorhand even te kunnen testen en er de juiste uit te kiezen.”

Femke en Hanna doen naast hun individueel nummer ook mee aan het synchroonspringen. “Een toptienplaats zou in die discipline een mooi resultaat zijn. Maar het zal zeker niet simpel zijn, het is moeilijk opboksen tegen landen met een rijkere turncultuur”, aldus Decavel.

Heel sterke lichting

“Kijk bijvoorbeeld naar het beschikbare budget. Op vliegtuigtickets en het hotel na moeten we bijna alles uit eigen zak bekostigen. En op een meereizende kinesist hoeven we ook niet te rekenen. Momenteel gaat er veel geld naar Nina Derwael en haar entourage. Begrijp me niet verkeerd, ons land moet talenten als haar koesteren maar het budget is gewoon niet eerlijk verdeeld. We beschikken momenteel over een heel sterke lichting en het wordt tijd dat de Belgische federatie dat ook begint in te zien.”

Ondanks hun jonge leeftijd hebben de gymnasten al een rijk gevuld palmares. “Ik ben het meest trots op mijn resultaat in het Kampioenschap van Rouen”, aldus de Desselgemse Femke Van Heuverswyn. “Twee jaar geleden won ik daar goud in het synchroonspringen en brons in het individueel nummer.”

“Op dat Frans kampioenschap deed ik het ook uitstekend”, vult Hanna De Smet uit Anzegem aan. “Het jaar daarvoor sprong ik een bijna foutloze oefening en eindigde ik als tweede. 2015 was een topjaar voor mij, vooral op de kampioenschappen presteerde ik heel sterk. Ik werd in dat jaar Vlaams- en Belgisch kmpioen en ook in het synchroon behaalde ik op die kampioenschappen telkens zilver of brons.”

Het kwartet ziet met hun EK-deelname jaren van hard werken beloond worden. “Voor mij begon het allemaal zes jaar geleden”, zegt Darwin. “Op aandringen van mijn zus besloot ik om eens een kijkje te nemen in de club. Voor ik het wist, was ik niet meer weg te slaan uit de zaal. De keuze voor Beveren-Leie was een logische, ik woon immers op 500 meter van de club.”

Verliefd op de sport

“Ik had weinig keus”, lacht Augustus. “Vanaf het moment dat ik oud genoeg was, nam mijn vader me mee naar de training. Ik was meteen verliefd op de sport. Ik maakte hier ook vrienden en vriendinnen voor het leven. Mijn vader bouwde bovendien een mooie carrière uit. Vroeger vertelde hij me altijd over de vele EK’s en WK’s waaraan hij deelnam. Dat ik nu in zijn voetsporen mag treden, betekent ontzettend veel voor mij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier