Veertig durvers ‘suppen’ 16 kilometer op de Damse Vaart

Redactie KW

Veertig deelnemers trotseerden zondag de zware wind op kop voor de eerste sup-tocht tussen Sluis en Brugge. De 200-jarige Damse Vaart was het idyllische decor voor dit evenement.

Voor wie niet vertrouwd is met het fenomeen suppen: het valt nog het best te omschrijven als het zich rechtopstaand op een surfplank en met een stevige peddel voortbewegen over het water. Het organiserende Surfers Paradise uit Knokke-Heist had in samenwerking met Westtoer, de Vlaamse Yachting Federatie en de steden Sluis, Damme en Brugge veertig deelnemers zo ver gekregen om de lange tocht op de Damse Vaart af te leggen. Zo’n honderd recreanten leerden de sport eerst kennen door initiatielesjes op de vaart.

De zware wind op kop maakte het er niet eenvoudiger op. In Hoeke was er een eerste bevoorrading tijdens het zestien kilometer lange traject. Aan de Siphon in Oostkerke was het ‘kluunen’ geblazen over de beide bruggen en dan terug naar Damme voor een tweede bevoorrading, waar een streepje muziek de pijn moest verzachten. De in Brugge aangemeerde Lamme Goedzak fungeerde als finish en rustplaats.

Opmerkelijk is dat zowel bij het algemene vrouwen- als bij het herenklassement de Nederlanders met de overwinning aan de haal gingen, met respectievelijk Emma Bijmerick en Martijn Van Deth. Organisator Frank Vanleenhove, bekend van Surfers Paradise, trok aan het langste eind bij de categorie heren ouder dan 51 jaar.

(PDV – Foto PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier