Veerle Dejaeghere zegt de cross vaarwel

Veerle Dejaeghere won 13 keer de CrossCup. (Foto a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lode Blomme

De Ardooise atlete zal eind deze maand naar alle waarschijnlijkheid niet deelnemen aan de CrossCupmanche in Roeselare en kondigt daarmee meteen haar afscheid aan het veldlopen aan.

Veerle Dejaeghere (43) won in totaal maar liefst 13 keer de CrossCup, een absoluut record. Sinds de sterke prestaties van Louise Carton de jongste jaren wist ze dat daar geen 14de eindzege in ‘s lands grootste veldloopcriterium meer zou bijkomen. Dit seizoen nam Dejaeghere met KAVR wel nog deel aan de Relays in Gent, waar ze met Hanna Vandenbussche en Lore Goossens knap tweede werd. Maar op de vorige manche, die van Mol begin deze maand, bleef ze wegens blessures en oververmoeidheid al aan de kant.

Koningin van het veldlopen

Iedereen hoopte op een afscheid in schoonheid in ‘haar’ Roeselare tijdens de CrossCupmanche van Roeselare op zondag 27 november. “Het zou een groot feest moeten worden voor onze koningin van het veldlopen, maar dat zal er spijtig genoeg niet komen”, aldus Noël De Meyere, organisator van de CrossCup in Roeselare.

“Het is met veel pijn in het hart en ik zou niets liever willen dan deelnemen in Roeselare”, zegt een ontgoochelde Dejaeghere. “Iedere training hoop ik dat het beter gaat, maar afgelopen zondag heb ik de knoop moeten doorhakken. Na een training met mijn zus Sabine in Ardooieveld, waarin het weer eens niet liep zoals ik hoopte, heb ik deze moeilijke beslissing moeten nemen… Ik hoop dat ik niet te veel mensen zoals Noël De Meyere en zijn team, die er zoveel voor doen, teleurstel, maar het gaat gewoon niet.”

Te snel, te intensief

De Ardooise kampt met verschillende blessures nadat ze erg diep moest gaan op de marathon van de Olympische Spelen afgelopen zomer. “In Rio waren het door de hoge temperaturen heel zware omstandigheden. Dat heeft blijkbaar een serieuze impact gehad op mijn lichaam. Ik ben toen veel te snel en te intensief weer beginnen trainen omdat ik wou deelnemen aan de marathon van Berlijn, met het oog op na Marleen Renders de tweede snelste Belgische vrouw ooit op de marathon te worden. Ik kreeg last van een teenblessure, maar ben blijven trainen waardoor ik door mijn looppositie te veranderen, last kreeg van de hamstrings. De laatste tijd heb ik ook een pijnlijke heup…”

Geen afscheid van de atletiek

“Ik ben een echte winnaar en had het al heel moeilijk met de wissel van de macht met Louise Carton. Maar om in Roeselare achtste Belgische te worden, daar pas ik voor. Ik zal er de komende weken nog alles aan doen, maar eindelijk is het vergeefse hoop. En in Roeselare niet lopen, betekent het einde van mijn veldloopcarrière. Het is geen afscheid aan de atletiek, want ik amuseer me enorm als trainster van intussen Hanna Vandenbussche, Evy Pieters, Astrid Verhoeven en mijn zus Sabine. Ik zal in Nederland ook nog deelnemen aan enkele stratenlopen en ooit loop ik misschien nog wel een marathon”, aldus nog Veerle Dejaeghere.

35ste Roeselaarse CrossCup

De CrossCupmanche in Roeselare vindt plaats op zondag 27 november. Het is de 35ste editie en is opnieuw de enige selectiewedstrijd voor het EK veldlopen dat twee weken later wordt gelopen in het Italiaanse Chia. Bij de mannen zal met Bashir, Bouchiki, Kimeli en D’Hoedt de Belgische top aanwezig zijn. Enkel Kibet ontbreekt, maar het is ook uitkijken naar Wevelgemnaar Steven Casteele. Bij de vrouwen zal Louise Carton een stevige klant hebben aan ex-Europees kampioene Bobocel. Ook Hanna Vandenbussche, sinds kort lid van het plaatselijke KAVR, tekent present.

Voor aanvang van de CrossCup is er de Westlaanrun, de laatste manche van het criterium Roeselare Loopt ten voordele van Muco in samenwerking met KLOEN. Nieuw dit jaar is een cross voor politie en openbare diensten op vrijdag 25 november, op het parcours van de CrossCup.

(LB)