Veel kijklustigen voor shakedown van Ypres Rally in Nieuwkerke

Redactie KW

Donderdagavond was de mensenmassa afgezakt naar Nieuwkerke en omgeving.

Al vanaf 17 uur was er druk verkeer richting centrum van Nieuwkerke. De piloten konden er hun wagen testen en bijstellen en bovendien konden de eerste 15 piloten hun startnummer kiezen volgens hun beste tijd van donderdagavond. Ook voor de verenigingen en horecazaken is deze donderdagavond een schot in de roos, zeker met de zomerse temperaturen die er waren.

De qualifying stage van donderdagavond bevestigde alvast de prognoses van voor de wedstrijd. Freddy Loix zal het moeten opnemen tegen een stel jonge en snelle buitenlanders. De Nederlander Kevin Abbring was 0,8 seconden sneller dan Loix, terwijl de Franse belofte Lefebvre op 1,3 seconden volgde. Craig Breen, de leider in het ERC, klokte als vierde af op 1,5 seconden. Bernd Casier was beste streekpiloot met een achtste plaats, terwijl Didier Duquesne en Davy Vanneste vrede moesten nemen met respectievelijk een 17e en 20e plaats.

Al aantal opgaves van streekpiloten

Bij de favorieten noteerden we het forfait van Robert Consani, terwijl van West-Vlaamse zijde enkele forfaits te noteren vielen: van Steven Dolfen (Zonnebeke), Stefaan T’Joens (Avelgem), Melissa Debackere (Wervik) en Tom Calcoen (Nieuwpoort).

In de moderne rally heeft Fredericq Delplace in laatste instantie nog voor een andere wagen geopteerd. Hij komt nu aan de start met een semi-officiële Renault Clio R3T en wil er de klasse RC3 mee winnen. Xavier Lannoo ruilt zijn gebruikelijke Subaru Impreza in voor een Citroen DS3, die hij normaal verhuurt.

(EF/FM)