Vandoorne negende in de kwalificaties GP in Hongarije

© BELGA
Redactie KW

Stoffel Vandoorne eindigde zaterdag op de negende plaats tjidens de kwalificatieronde voor de Grote Prijs Formule 1 van Hongarije, de elfde WK-manche van het seizoen.

Op het technisch veeleisende circuit in Mogyorod, in de buurt van de hoofdstad Boedapest, wist Stoffel Vandoorne zijn McLaren-Honda voor de tweede keer op rij naar het laatste deel van de kwalificaties (Q3) te loodsen. De 25-jarige Kortrijkzaan klokte uiteindelijk in 1:17.894 op de negende plaats af, net iets trager dan zijn Spaanse ploegmakker Fernando Alonso (1:17.549). Vandoorne mag zondag 30 juli echter als achtste starten, aangezien Nico Hülkenberg vijf plaatsen achteruit moet op de startgrid wegens een versnellingsbakwissel. De Duitser zette zaterdag de zevende tijd neer.

De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) heeft de poleposition veroverd. De viervoudige wereldkampioen en huidige WK-leider werkte zijn snelste ronde af in 1:16.276, een baanrecord op de Hungaroring, en was zo minder dan twee tienden van een seconde sneller dan zijn Finse ploegmaat Kimi Räikkönen (1:16.444). Diens landgenoot Valtteri Bottas (Mercedes) nestelde zich in 1:16.530 op de derde plaats in de kwalificaties en verwees zo zijn Britse ploegmakker en vicewereldkampioen Lewis Hamilton (1:16.707) naar de vierde stek.

Hamilton en Vettel zijn in een bitse strijd om de wereldtitel verwikkeld. De Duitser voert momenteel de lijst aan met 177 punten, eentje meer dan Hamilton. Voor Vettel was het tevens de 48e pole in zijn carrière.

De Grote Prijs van Hongarije wordt zondagnamiddag 30 juli om 14u gereden. Vorig jaar was Lewis Hamilton de beste op de Hungaroring.

Belga