Van Zandweghe-Brys winnen reeks en pakken tweede Belgisch halvefinaleticket

Niels Van Zandweghe uit Brugge en zijn compagnon Tim Brys wonnen hun reeks en plaatsen zich zo voor de halve finale. © ACRS
Redactie KW

Na Hannes Obreno hebben ook Bruggeling Niels Van Zandweghe en Tim Brys zich op de Europese olympische kwalificatieregatta in het Zwitserse Luzern geplaatst voor de halve finales.

Een half uur na de schitterende opening van Obreno, reekswinnaar in de zware skiff mannen, mocht een tweede Belgische team dat ook nog naar een ticket voor Rio lonkt de Rotsee op. De lichte dubbeltwee Brys-Van Zandweghe lag in een voorwedstrijd met vier boten, waarvan de eerste drie zich voor de halve finale konden plaatsen. Een makkelijke opdracht op het eerste zicht, maar niks was minder waar, want het waren drie tegenstanders van internationale klasse. Toch lieten Brys-Van Zandweghe zich als nieuwkomers in dit veld niet verrassen en net als Obreno wonnen ook Tim en Niels hun eerste kwalificatierace.

Naast Brys-Van Zandweghe lagen de Nieuw-Zeelanders Ling en Cunliffe-Steel. Adam Ling is de regerende wereldkampioen in skiff, maar omdat dit geen olympisch nummer is zocht hij een geschikte partner met wie hij in Rio minstens voor eremetaal wil gaan. Naast de Nieuw-Zeelanders meldden zich de Tsjechen Vetesnik-Slavik, vorig jaar twaalfde op het WK in die lichte dubbeltwee en dus dan al erg dicht bij die eerste elf wie wel een olympisch ticket kregen. De derde ploeg waren de Portugezen Fraga en Mendes, die in Londen op de Spelen vijfde finishten. Beide atleten zochten de daaropvolgende seizoenen andere boottypes op, maar vonden elkaar terug om nu ook die deelname aan de Spelen 2016 uit de brand te slepen.

Portugezen afgehouden

Halfweg de voorwedstrijd leken de Portugezen er helemaal niet klaar voor, want ze volgden aan het 1000m-punt op meer dan één lengte van Brys-Van Zandweghe, die van in de eerste meters de leiding opeisten. De Nieuw-Zeelanders naderden de Belgen tot op twee meter, maar in de tweede wedstrijdhelft sloeg het Gents-Brugs duo elke aanval succesvol af. Uiteindelijk moesten Brys en Van Zandweghe zich nog reppen voor de verwoed sprintende Portugezen, die in die tweede wedstrijdhelft vanuit een verloren gewaande positie zowel de Tsjechen als de Nieuw-Zeelanders het nakijken gaven.

De Belgen wonnen uiteindelijk met iets minder dan anderhalve seconde voorsprong. Ze lieten ook de snelste tijd van alle teams noteren, maar met zeven ploegen binnen de twee seconden wordt het niet zo evident om de top twee te halen, de norm om een ticket voor Rio op zak te steken. De eerste opdracht voor de Belgen wordt evenwel de halve finales even succesvol afwerken. Hannes Obreno vaart zijn halve finale maandag om 16u00 of 16u07, Brys-Van Zandweghe om 16u35 of 16u42.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier