Ulrike Vierstraete naar WK kajakmarathon: “Verstand op nul”

Ulrike Vierstraete zal drie weken in Zuid-Afrika verblijven. © EDB
Redactie KW

De Kortrijkse Ulrike Vierstraete (18) vertrekt op zondag 3 september naar Zuid-Afrika. Ze is een van de twee Belgen die er op 7 september deelneemt aan het WK kajakmarathon.

Ulrike Vierstraete is ondertussen al zes jaar bezig met kajak. “Na een jaar begon ik pas met wedstrijden”, vertelt ze. “Vorig jaar sukkelde ik met een rugblessure en kon ik niet veel varen. Ik ging naar de osteopaat en kreeg oefeningen van mijn broer Brecht, die mij nu al twee jaar traint. Ik heb veel aan hem te danken.”

Ulrike presteerde deze winter sterk en op basis daarvan werd ze geselecteerd voor het EK en mocht ze naar het WK. Begin juli nam Ulrike deel aan het EK in Portugal. Daar werd ze achtste op de marathon van 23 km. “Ik hoopte vooraf op de top tien en was dus heel tevreden. Het waren heel bizarre weersomstandigheden met afwisselend warm weer, storm en hagelbuien. Er waren ook ondiepe en diepe plaatsen. Dezelfde avond nam ik nog deel aan de korte afstand. Dat was 3,6 km met twee portages, waarbij je uit de boot moet. Als jongste deelneemster werd ik tiende van de vijftien, dus was ik ook redelijk tevreden.”

Zilver op BK

Ulrike zat niet stil en de week na het EK betwiste ze het Belgisch kampioenschap in Mechelen. “Ondanks een aanvaring achteraan, waardoor ik eerst naar de kant moest zwemmen vooraleer ik weer in mijn boot mocht plaatsnemen, eindigde ik er tweede van de acht. Het doet pijn als je weet dat je Belgisch kampioen kon zijn en toch pas tweede bent, maar aan de andere kant besef ik dat ik veel concurrenten ingehaald heb.”

Ze zal op het WK in een boot van een Zuid-Afrikaanse vriendin varen. “Ik kon mijn eigen boot meegeven met een container, maar zou die zeven maanden kwijt zijn. Ik blijf uiteindelijk drie weken in Zuid-Afrika. Ik kijk er echt naar uit. Tijdens de wedstrijd zelf zal ik het verstand op nul zetten en dan zie ik wel waar ik uitkom.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier