Uit ons sportarchief: 45 nationale titels voor Greet Meulemeester

Greet Meulemeester op 31 oktober 1998: kruiwagen vol kogels. (Foto JS)
Johan Sabbe

Greet Meulemeester, sinds eind 2011 voorzitter van Houtland Atletiekclub (HAC), heeft in haar succesvolle carrière als discuswerpster en vooral kogelstootster liefst 45 nationale titels behaald. Het nationale indoorrecord in het kogelstoten staat met 16,90 meter al sinds 23 februari 1997 op haar naam. Allemaal prestaties bij de vrouwen uiteraard.

Greet (48) woont met haar man Jordy Beernaert (50) en hun dochters Maité (16) en Manon (11) in de Beckhofstraat in Torhout. Ze is in haar stad al sinds 1990 leerkracht lichamelijke opvoeding aan het Technisch Instituut Sint-Vincentius. Ook haar man Jordy heeft nationale prestaties in de werpnummers neergezet. Hij behaalde vijf nationale jeugdtitels met de discus en vijf nationale titels bij de senioren (tweemaal met de kogel indoor en driemaal met de discus). Later veroverde hij nog enkele titels bij de masters.

“We zijn drie keer sámen Belgisch kampioen geweest, met name in de winters van 1994 en 1999 – beiden indoor met de kogel – en in de zomer van 1992 – Jordy met de discus, ik met de kogel”, aldus Greet. “Ook onze kinderen doen aan atletiek. Maité boekte als scholiere al enkele mooie prestaties in diverse disciplines. Manon komt nog bij de jeugd uit en zal zich vanaf haar 12de wellicht op de werpnummers toeleggen.”

Top in jaren negentig

Greet is oorspronkelijk uit Kortemark afkomstig. “Een sportleraar merkte op dat ik goed kon lopen en vanaf 1979 sloot ik aan bij HAC”, gaat ze in de tijd terug. “Aanvankelijk beoefende ik veldlopen en op de piste de explosieve nummers zoals hoogspringen, hordelopen en de meerkamp. Als tweedejaarsjunior ben ik specifiek met het kogelstoten gestart en in tweede instantie met het discuswerpen. Bij de jeugdreeksen behaalde ik in het veldlopen veel ereplaatsen, maar ik was geen echte topper. Als scholiere en eerstejaarsjunior heb ik onder de leiding van Noël Coddens twee nationale titels in het hoogspringen behaald: in 1985 met 1,74 meter en in 1987 met 1,75 meter. Daarna heb ik definitief de overstap gemaakt naar het kogelstoten onder de leiding van de toenmalige werptrainers Jan Vansteenkiste en Frank Dufour. Met succes, want als seniore heb ik negentien Belgische titels behaald in die discipline en was ik van 1990 tot 1999 ongeslagen. Ik slaagde erin om het Belgische indoorrecord van 15,46 meter naar 16,90 te brengen. Dat record houdt tot vandaag stand, nu al 21 jaar.”

Zelfs gewichtheffen

“Ik ben ook heel even Belgisch recordhoudster kogelstoten outdoor geweest met 16,30 meter, maar Jolien Boumkwo bracht het op 17,05 meter. De successen zijn er gekomen door dagelijks en soms tweemaal per dag te trainen. Bij de masters (35-plus) heb ik nadien nog meerdere nationale titels behaald met zowel de kogel als de discus. Mijn laatste medaille dateert van de zomer van 2013. Ik heb ook twee jaar aan competitie gewichtheffen gedaan en werd daarin tweemaal Belgisch kampioene: in de klasse tot 69 kg en in de klasse tot 76 kg.”

Greet is sinds 1997 bestuurslid van HAC en sinds december 2011 voorzitter. Ze werd recent voor een nieuwe periode van zes jaar herverkozen. In haar vrije tijd speelt ze wekelijks nog recreatief volleybal en een uurtje tennis.

Greet Meulemeester nu. (Foto JS)
Greet Meulemeester nu. (Foto JS)