Triatleet Jelle Vlietinck in het spoor van zijn vader Mario

Jelle Vlietinck is als triatleet niet aan een team verbonden. (Foto ACR)
Redactie KW

Jelle Vlietinck heeft als triatleet Michael Van Cleven als adviesgever en zijn vader Mario Vlietinck als coach. “Hij weet hoe het wereldje in elkaar steekt, met trainen en het materiaal dat ik nodig heb.”

Jelle Vlietinck (19) is een volledig zelfstandige triatleet, dus zonder team. Hij won onlangs een wedstrijd 55.5 in Portocolom (Mallorca) en werd 14de algemeen in 2u.02′. Vorig jaar was dat 2u.06′. Zijn doelstelling was hiermee dus bereikt. “Vorig jaar verliep mijn voorbereiding omwille van blessures minder. Ik werd toen 43ste algemeen en derde in mijn leeftijdscategorie. Ik zwom nu twee minuten vlugger. Dat moest wel”, vindt de triatleet.

Er volgde voor Jelle een goede fietsproef, al denkt hij nog beter te kunnen. “Ik heb negen jaar gefietst, onder andere bij de jeugdploeg van Omega Pharma Quick Step, toen TC Avia Crabbé Westhoek. Ik wil Eddy Vancraeynest langs deze weg bedanken voor alles wat hij mij heeft geleerd. Zonder hem ging ik op de fiets nooit zover staan. Het is en blijft mijn sterkste punt.”

Jelle Vlietinck (19) studeert Marketing aan Howest in Brugge. Hij woont in Assebroek als overbuur van Michael Van Cleven. “Mijn vader heeft altijd aan triatlon gedaan en is dan met die wedstrijd in Brugge gestart. Hij heeft tevens Michael in de sport gebracht. Doordat Michael nu op een redelijk hoog niveau presteert en ik naar zijn wedstrijden mee kan, inspireert het mij wel. Tijdens de kwarttriatlon van Brugge (zaterdag 23 juni, red.) ga ik met mijn vader mee op de motor. Uiteraard geniet ik zijn volle steun en geeft hij mij ook training.”

“Mijn doel is om stapsgewijs naar het Ironmancircuit te gaan. Als je naar de tijdsverhoudingen kijkt, is fietsen daarin één van de belangrijkste proeven. Dat is bijvoorbeeld niet het geval in een kwarttriatlon. Daarom vind ik dat de 55.5 beter bij mij past, omdat het fietsen echt het grootste onderdeel vormt.”

Jelle wil over twee jaar aan een Ironman 70.3 deelnemen, om tegen zijn 25ste de overstap te kunnen maken naar de volledige Ironmans. “Je moet in onze sport ambitieus zijn, zo niet houd je dat niet vol. Als je op de lange afstand goed wil zijn, moet je zolang mogelijk op de korte afstand blijven. De lange afstand is niet alleen veel kilometers, maar ook snelheid. De records gaan voortdurend naar beneden”, eindigt Jelle.

Hij neemt op 17 juni deel aan een wedstrijd 55.5 in Wanze, in de Ardennen. Op 15 juli is er een Tri Star wedstrijd in Zwitserland waar hij een toptienplaats ambieert. In september volgt voor hem dan nog de Zwintriatlon in Knokke-Heist.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier