Tour European Rally, zeg maar het alternatieve EK

Bernd Casier. © (Foto DM)
Redactie KW

De Ypres Rally telt dit jaar niet langer mee voor het Europees kampioenschap. Om dat verlies te compenseren wordt niet alleen gerekend op de inbreng van het Britse kampioenschap, maar ook op de nieuwe Tour European Rally. Een overweldigende inbreng qua deelnemers is er echter niet.

Jarenlang was de Ypres Rally een van de topmanches van het EK, maar het kampioenschap had al jaren niet meer de aantrekkingskracht van weleer. Ieper kreeg steeds minder toppers aan de start, terwijl de organisatie wel een serieuze bijdrage moest neertellen aan promotor Eurosport. Het organiserende Superstage besloot daarom het EK-juk van zich af te werpen en in zee te gaan met de Tour European Rally, een nieuw kampioenschap van zes manches waaronder nog enkele voormalige EK-wedstrijden.

De TER ging begin mei van start in Roemenië en trekt na Ieper nog naar Portugal, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Het alternatieve EK wordt gekenmerkt door onder andere een juniorkampioenschap voor R2-piloten, een ‘Power Stage’ waarbij extra punten te verdienen zijn en een interessante prijzenpot. Zo krijgt de eindwinnaar een gratis wedstrijd met een Hyundai i20 R5 aangeboden.

“De TER is een nieuw kampioenschap van zes manches met enkele voormalige EK-wedstrijden”

Onder meer dankzij gratis deelname wist de TER al een twintigtal deelnemers aan te trekken, maar slechts een handvol daarvan zakken af naar Ieper. Naast de Duitser Stefan Göttig (Skoda Fabia R5) en de Nederlandse Mitsubishi-rijders Jim Van den Heuvel en Henk Bakkenes is het vooral uitkijken naar twee Hyundai-rijders: de Italiaan Giandomenico Basso en de Zuid-Koreaan Chewon Lim. Basso, de winnaar van de editie 2006, mag zeker tot de outsiders worden gerekend nadat hij zijn i20 R5 al naar de zege reed in de Roemeense openingsmanche. Ook Lim mag niet zomaar uit het oog worden verloren. De officiële Hyundai-piloot begon zijn TER-campagne weliswaar met een zware sortie, maar toonde onder andere in de Spa Rally al zijn snelheid op Belgische wegen.

West-Vlaams tintje

De Tour European Rally heeft ook een opvallende West-Vlaamse inbreng. Chewon Lim wordt immers genavigeerd door de 24-jarige Martijn Wydaeghe uit Sint-Eloois-Winkel. Daarnaast vinden we onder de TER-deelnemers nog twee West-Vlaamse piloten terug. Bellegemnaar Bernd Casier (Ford Fiesta R5) vond in dit kampioenschap een nieuwe uitdaging en kan in Ieper belangrijke punten scoren, nadat hij al derde werd in de Roemeense manche. Ook van Filip Pyck (Mitsubishi Lancer Evo X) is geweten dat hij graag nieuwe horizonten verkent. De Poperingenaar was niet van de partij in Roemenië, maar wil na Ieper nog twee TER-manches op zijn agenda plaatsen.