Tour European Rally lokt niet meer toppers naar Ieper

Filip Pyck heeft met de Tour European Rally een nieuwe uitdaging gevonden. (Foto DM)
Redactie KW

De Ypres Rally telt voor het tweede opeenvolgende rally mee voor de Tour European Rally. Dit alternatieve EK zorgt opnieuw niet voor een overweldigend aantal deelnemers en brengt enkel Bouffier als noemenswaardige topper aan de start.

De Tour European Rally is er voorlopig nog niet in geslaagd het officiële Europese kampioenschap te doen vergeten. Ondanks de aantrekkelijke kalender en mooie prijzenpot haalt de TER nog verre van het niveau van het EK, zowel in de categorie R5 als R2. Het belette Giandomenico Basso evenwel niet om een nieuwe TER-campagne te beginnen.

De Italiaan kreeg als TER-kampioen immers een wedstrijd met een Hyundai i20 R5 cadeau. Hij koos voor de Rallye d’Antibes, de nieuwe TER-manche in Frankrijk, waar hij als derde eindigde. Eerder won Basso ook al de openingsmanche in Roemenië met een Skoda Fabia R5. Door budgettaire problemen kan hij echter geen vervolg breien aan zijn campagne en zien we de leider in het kampioenschap dus niet aan de start in Ieper.

De enige topper van formaat die al in een vorige TER-manche actief was, is de Fransman Bryan Bouffier. Hij registreerde zich in de Tour European Rally voor zijn deelname aan de Rallye d’Antibes, waar hij de zege pakte aan het stuur van een Hyundai i20 R5. In Ieper zien we hem net als vorig jaar met een Skoda Fabia R5 aan het werk. Bouffier kwam vaak dat tikkeltje geluk tekort om te winnen en werd al drie keer tweede. Schudt hij dit jaar de status van Raymond Poulidor, de eeuwige tweede, van zich af?

West-Vlaamse inbreng

Net als in het EK heeft de Tour European Rally ook een apart kampioenschap voor R2-wagens. In de TER2 Cup is het vooral uitkijken naar regerend kampioen Joachim Wagemans in zijn Peugeot 208 R2. De Antwerpenaar won de eerste twee manches met zijn Peugeot 208 R2 en werd daarbij afwisselend genavigeerd door West-Vlamingen François Geerlandt en Diederik Pattyn.

In de Production Cup, een apart kampioenschap voor standaardwagens, is ook een streekgenoot actief. Nadat hij vorig jaar al van de TER proefde, trok Filip Pyck al naar de Transilvania Rally in Roemenië, waar hij als 13de finishte. De Poperingenaar heeft na Ieper ook nog de Rally d’Abruzzo in Italië en de Zwitsere Rally International du Valais op zijn programma staan. (JDH)