Torhoutse zwemclub snakt naar nieuw zwembad

Op de Vlaamse jeugdkampioenschappen vooraan van links naar rechts Leendert Desmet, Briek Maes, Elias Martens, Killian Vansieleghem en Levi Kindt en achteraan voorzitter Carl Desmet en trainer Hubert Backs.
Redactie KW

De Torhoutse zwemclub Thor, die 170 leden telt, heeft met vijf jonge competitiezwemmers in totaal vier medailles behaald op de Vlaamse zwemkampioenschappen voor de jeugd in het Wezenbergzwembad in Antwerpen. Intussen snakt de club naar de bouw van een nieuw zwembad in Torhout.

Thor heeft momenteel veertien competitiezwemmers. Vijf ervan waren samen met voorzitter Carl Desmet en trainer Hubert Backs present op de Vlaamse jeugdkampioenschappen: Leendert Desmet, Briek Maes, Elias Martens, Killian Vansieleghem en Levi Kindt.

Levi Kindt (11) behaalde zilver op de 100 meter rugslag en Killian Vansieleghem (13) brons op de 1.500 meter vrije slag. Elias Martens (11) ten slotte behaalde twee bronzen medailles: op de 100 en de 200 meter schoolslag.

“De medailles kwam niet geheel onverwacht”

Het vernieuwde bestuur van de club bestaat uit voorzitter Carl Desmet, ondervoorzitter Karin Desruelle, penningmeester Stefanie Nuytten, secretaris Ewout François, trainer Hubert Backs, Evie Vervaeke, trainer Griet Dewandelaere en Petra Mortaignie.

“De medailles kwamen niet geheel onverwacht”, aldus secretaris Ewout François. “Iedereen was goed voorbereid en op basis van de inschrijftijden wisten we dat we een kans maakten. Onze competitiezwemmers zijn evenwel nog heel jong en dus weet je niet hoe ze zullen presteren op zo’n grote wedstrijd. Maar we zijn erg tevreden. Naast onze veertien jeugdleden die aan competitie doen, hebben we bij de conditiezwemmers vanaf 18 jaar ook zes zwemmers die deelnemen aan de mastercompetitie. De trainer van de competitiegroep is Hubert Backs. En de beste zwemmers uit de zwemschool worden door Griet Dewandelaere voorbereid op het competitiezwemmen.”

“Zwemmen vraagt veel trainingsuren en een groot engagement”

Realistisch en praktisch gezien kan onze competitiegroep maximaal uit een twintigtal zwemmers bestaan. Voor meer zwemmers hebben we gewoon niet genoeg zwemwater beschikbaar. De competitiezwemmers zijn het topje van onze clubpiramide. Niet iedere zwemmer kan of wil aan competitie doen. Zwemmen is een niet te onderschatten uithoudingssport die veel training vergt en een groot engagement vereist. De recreatieve poot van onze werking blijft dus het fundament waarop de club steunt. Negentig procent van onze zwemmers zijn recreanten. We streven ernaar om iedereen op zijn of haar niveau te laten zwemmen.”

“We leiden de jonge zwemmertjes op in de vier zwemstijlen en wie ambitie, talent en doorzettingsvermogen heeft, krijgt de kans om door te stromen naar de competitie. Wie dat niet wil, kan op recreatief niveau blijven zwemmen. Van zodra je een zwembrevet van 25 meter hebt, kun je bij ons terecht. We organiseren ook lessenreeksen Start to Swim voor volwassenen.”

Het bestuur van de zwemclub hoopt dat Torhout zo snel mogelijk werk maakt van de bouw van een nieuw zwembad. “Met de huidige Torhoutse accommodatie hebben we te weinig plaats”, vervolgt Ewout. “Op bepaalde zwemuren zwemmen er te veel kinderen per baan om optimaal te kunnen trainen. Dus moeten we met de competitiezwemmers te vaak uitwijken naar andere zwembaden, voornamelijk in het Brugse. Dat is een dure kwestie.”

“Eigenlijk is een nieuw zwembad al jaren een must in Torhout”

“Ook het organiseren van wedstrijden, een bron van inkomsten voor de club, wordt almaar moeilijker in Torhout. Voor de organisatie van veel wedstrijden is de minimumvereiste een bad met zes banen. Eigenlijk is een nieuw stedelijk zwembad al jaren een must. Zwemmen is dé sport voor jong en oud. Kinderen doen van jongs af aan watergewenning en voor ouderen is het soms de enige sport die ze nog mogen of kunnen beoefenen. We begrijpen dan ook niet dat het Torhoutse stadsbestuur geen prioriteit van een nieuw zwembad maakt.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier