Tiende zege voor Freddy Loix in Ieper

Loix stond andermaal op het hoogste schavotje in Ieper. © Foto DM
Redactie KW

Freddy Loix heeft voor de tiende keer de Ieperse rally gewonnen.

De Limburger was dit weekend zeker niet de snelste, maar misschien wel de slimste. Hij liet de jonge beloften hun gang gaan en wachtte geduldig zijn moment af. Zowel Breen (lek en mechanische problemen), Lefebvre (lekke band) en Bouffier (lekke band) maakten fouten terwijl Loix zaterdagmorgen met een beter afgestelde vering voluit kon gaan.

Belgische titel lijkt binnen voor Loix

De spanning duurde tot drie snelheidsritten voor het einde. Loix had Bouffier in het vizier, met een verschil van amper vier seconden, en de Fransman ging in de fout ter hoogte van Westouter. Hij reed lek en verloor drie minuten bij het wisselen van het wiel. De laatste twee klassementsproeven waren nog slechts een formaliteit voor Loix. De Belgische titel lijkt nu zo goed als binnen.

Bouffier werd net als in 2013 tweede terwijl Vincent Verschueren knap derde werd. De beschermeling van Gaby Goudezeune doet daarmee beter dan zijn mentor ooit gedaan heeft en neemt een serieuze optie op de titel van vicekampioen van Belgie. De Portugees Magalhaes werd na een foutloze rally vierde terwijl Lefebvre na zijn lekke band nog knap terugkwam tot de vijfde plaats.

Didier Duquesne uitgesloten

Didier Duquesne werd aanvankelijk beste West-Vlaming met een achtste plaats, terwijl Davy Vanneste tiende werd na een lange inhaalrace. Het venijn zat hem echter in de staart voor Duquesne. Bij de controle van de tijdskaarten na de wedstrijd werd door de wedstrijdleiding vastgesteld dat wagen nummer 20 van Duquesne-Cuvelier de tijdscontrole nummer 17 niet gepasseerd heeft. De enige sanctie die hiervoor van toepassing is, is de uitsluiting. Daarom werd Didier Duquesne uit de uitslag geschrapt en verliest hij zijn achtste plaats.

De laatste lus was er nog te veel aan voor Xavier Lannoo (Pittem) die de linker aandrijfas brak op KP Reninge. Fredericq Berville(Wijtschate) ging op dezelfde proef over de kop en gaf ook op. In de groep N kon Filip Pyck niet wedijveren met Tibor Erdi en hij moest vrede nemen met de tweede plaats. De Poperingenaar werd wel eerste niet ERC-piloot.

De uitslag :

1. Loix (Skoda Fabia R5)

2. Bouffier (Citroen DS 3 R5) op 27″.

3.Verschueren Citroen DS 3 R5 op 1’02”.

4. Magalhaes Peugeot 208 T 16 op 1’53”.

5. Lefebvre (Peugeot 208 T 16) op 2’01”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier