Tieltenaar Jan Petralia wordt knap achtste op WK duatlon

Jan Petralia © WDV
Redactie KW

Jan Petralia reisde met ambities naar Canada voor het WK duatlon, dat op 19 augustus (deze nacht Belgische tijd, red.) werd gelopen en gefietst. Vooraf stelde hij dat een plaats in de top tien tot de mogelijkheden behoorde. De man uit Tielt finishte knap als achtste, na een kleine twee uur strijd in de kop van de race.

Tien kilometer lopen, veertig fietsen en opnieuw vijf kilometer lopen tegen de beste profs ter wereld, ziedaar de niet te onderschatten opdracht voor Jan Petralia in de (bij ons) nacht van 19 op 20 augustus. De wedstrijd startte snel en Petralia moest na tien kilometer lopen (14e) wat achterstand goedmaken. Hij vond tijdens het fietsen snel aansluiting en nam zelfs resoluut de leiding. Tien renners volgden evenwel op korte afstand en bij het ingaan van de laatste fietsronde waren het Martin (ESP) en Nicolas (FRA) die de kopposities bekleedden.

De Spanjaard en de Fransman bouwden 50 seconden voorsprong uit op acht achtervolgers, waaronder Jan Petralia, met nog vijf kilometer lopen voor de boeg. De Tieltenaar leek op dat moment al diep in zijn krachtenarsenaal getast te hebben. Het duo vooraan kreeg wegens een slechte wissel nog een tijdstraf van 15 seconden, maar dat hield de Fransman Nicolas niet van de zege. Een kleine twee minuten na de winnaar liep Jan Petralia als 8ste over de streep.

Duatlon – dat in België niet puur professioneel wordt bedreven – is een zogenaamde multisport, waarvan de wereldkampioenschappen sinds 1990 jaarlijks worden georganiseerd door de International Triathlon Union. Jan Petralia, naast duatleet werkzaam als leerkracht LO en coach, is aan een consequent seizoen bezig. Hij won in juli nog op Alpe d’Huez, kwam ook in Pittem als eerste over de streep, pakte zilver op het BK lange afstand in Almere, finishte tweede in Kortrijk en werd derde in de triatlon van Vlaanderen en de Bike Run Bike Series in Hoogerheide.