Thijs Van Cleven twee keer nationaal kampioen

Thijs Van Cleven van de Brugse Zwemkring. © ACR

In het Hélios zwembad in Charleroi hebben tot en met zondag 24 juli de Belgische zwemkampioenschappen bij de jeugd in de categorie 11-14 jaar plaats. Vrijdag, op de openingsdag, waren enkele West-Vlaamse clubs meteen goed voor een nationaal kampioen.

Bruggeling Thijs Van Cleven (BZK) zette bij de jongens 11-jarigen een knappe prestatie neer in de 100 m vlinderslag. Hij werd Belgisch kampioen in 1:10.89 en bleef hiermee enkele honderdsten seconden onder het nationaal record (1:10.38) dat huidig olympiër Louis Croenen in 2005 op die leeftijd zwom. De jonge zwemmer van BZK toonde zich ook het sterkst op de 400 m vrije slag. Hij won een tweede keer goud in 4.57:03. Op die afstand was bij de 12-jarigen Henri Devoldere (KZK) goed voor een eerste plaats.

Bij de jongens 13-jarigen werd de Kortrijkse zwemkring eerste met Lucas Guillemyn op de 200 m rugslag in 2:24.26. Op de 400 m wisselslag zwom de Kachtemnaar naar brons.

Abel Devos van COAST was dan weer goed voor goud op de 50 m vrije slag in 26.74. De club uit Middelkerke behaalde tevens met Abel, Ine Taecke, Jolien De Duffeleer en Zaid Aubdullhussen de eerste plaats op de 100 m wisselslag gemengd (4:27.61).

Zita Van Brabandt van de zwemclub uit Ieper werd in de categorie 13 jaar eerste op de 100 m vrije slag in 1:02.31. Bij de 14-jarigen was in die discipline het podium overigens volledig West-Vlaams. Sophie Beulen (BZK) won in 59:81 voor Karo Bourgois (COAST) en Indra Vandenbussche (BZK)

Laura De Wolf bezorgde de Brugse Zwemkring een vierde keer goud op de 200 m schoolslag (2:51.04). Een meisjesteam van BZK met Laura Vanderschrick, Indra Vandenbussche, Jutta Feys en Sophie Beulen behaalde als afsluiter van dag één de nationale titel op de 4×100 m vrije slag in 4:09.12.