Thierry Neuville: “Ik kom naar Ieper om te winnen”

Thierry Neuville (links) met zijn copiloot. © David Mares
Redactie KW

Thierry Neuville blikte vooruit op zijn deelname aan de Renties Ypres Rally. Zijn komst naar Ieper is duidelijk geen vakantietrip, want de WK-leider gaat vol voor de winst.

Donderdagmiddag stelden de vier Belgische invoerders hun teams voor de Ypres Rally voor. De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar Hyundai-rijder Thierry Neuville. De WK-leider ruilt zijn vertrouwde Hyundai i20 WRC dit weekend in voor een i20 R5 in de kleuren van de Rode Neuzen-actie. “Ik krijg veel aanvragen om iets te doen voor het goede doel en dit leek de ideale gelegenheid”, vertelt de Oostkantonner. “De codrive die we hebben aangeboden, heeft toch 3.600 euro opgebracht.”

Neuville kreeg dinsdag de tijd om opnieuw aan de R5 te wennen. “Het wordt sowieso weer aanpassen, want een WRC heeft een betere wegligging. We hebben toch al zo’n 70 km kunnen testen en we zijn in elk geval beter voorbereid dan vorig jaar, toen Ieper vlak voor de WK-rally van Polen viel. Met zo’n 30 R5-wagens aan de start wordt het in elk geen vakantie. We zijn hier niet voor het plezier of om het spektakel te verzorgen. Ons plezier vinden we in een goed resultaat en dat is natuurlijk winnen.”

Lara Vanneste naast Demaerschalk

De kleuren van Skoda worden verdedigd door Sébastien Bedoret, de jonge Waal die begin dit jaar Achiel Boxoen verving als officieel rijder. Hij behaalde dit jaar al twee podiumplaatsen in het BK. “We konden op goede raad rekenen van Freddy Loix en dat zal ook hier weer het geval zijn. Freddy is voor deze rally de beste coach die je maar kan denken. Zowel op vlak van de wagen als het parcours geeft hij ons heel wat tips”, aldus Bedoret, die ook nog kon aankondigen dat hij de WK-rally van Duitsland aan zijn programma toevoegt.

We zijn in elk geval beter voorbereid dan vorig jaar – Thierry Neuville

De BK-campagne van Citroën gaat maar vanaf Ieper van start omdat de nieuwe Citroën C3 R5 pas nu beschikbaar is. “Het wordt nog wat zoeken naar de juiste set-up voor de Belgische wegen, maar de wagen heeft in elk geval veel potentieel”, vertelt piloot Kevin Demaerschalk. “We gaan onze eigen wedstrijd rijden, want ik heb weinig ritme. Gelukkig ligt Ieper me wel erg goed.”

Lara Vanneste, afkomstig uit Oekene maar momenteel woonachtig in Luxemburg, wordt de rest van het seizoen zijn copilote. “Het is al vijf jaar geleden dat ik nog in Ieper reed“, vertelt Vanneste. “Met Neuville, Bouffier, Abbring, Princen en Verschueren heb je hier vijf namen die er bovenuit zullen steken. Wij gaan ons best doen om daar zo dicht mogelijk achter te zitten. Het wordt sowieso nog wat aanpassen aan de auto en aan elkaar.”

Uit de neerwaartse spiraal

Ook bij Peugeot vinden we met Martijn Wydaeghe een West-Vlaamse corijder terug. De Ledegemnaar vormt sinds de ORC Rally een team met Guillaume de Mévius. De zoon van oud-rallyrijder Grégoire voerde de wissel door na enkele zware crashes in het seizoensbegin. “Gelukkig zijn we ondertussen uit die neerwaartse spiraal”, zegt de Mévius. “Met Martijn klikt het in elk geval goed. De Peugeot won hier vorig jaar en is dus in elk geval performant. We willen vooral finishen en een intelligente koers rijden.”

De vier wagens van de Belgische invoerders Peugeot, Skoda, Citroën en Hyundai.
De vier wagens van de Belgische invoerders Peugeot, Skoda, Citroën en Hyundai.© David Mares

Wydaeghe herlanceert bij Peugeot zijn carrière als copiloot. “Na mijn periode met Chewon Lim bij Hyundai had ik even een dipje, maar ik ben blij dat ik weer in een officieel team zit“, zegt Wydaeghe. “De laatste maand is vrij intensief geweest. We hebben de verkenningen van de WK-rally van Portugal afgewerkt en reden daarna twee VAS-wedstrijden. Daar zijn we zonder druk aan begonnen om daarna op te bouwen. Aan het eind van de Rally van Wervik hadden we toch een mooi ritme. De grootste aanpassing was voor mij het lezen van de nota’s in het Frans, wat zeker niet makkelijk is.”

Shakedown in Nieuwkerke

Donderdagavond rijden de deelnemers van de Renties Ypres Rally hun Qualifying Stage en shakedown in Nieuwkerke van 18 tot 23 uur.

(JDH)