Tennisser Kimmer Coppejans is nog maar onze derde West-Vlaming in de top 100

© BELGA
Olivier Volckaert

Maandag 15 juni is een historische dag in het leven van Kimmer Coppejans. Voor het eerst duikt de Oostendse tennisser de magische top 100 van de ATP-lijst binnen.

Nadat hij dit jaar voor het eerst op de hoofdtabel van een Grand Slam belandde en voor het eerst een topper kon kloppen, bereikte Kimmer Coppejans maandag een mijlpaal in zijn carrière. Na zijn halve finale in Praag komt Kimmer Coppejans voor het eerst in zijn carrière de top 100 binnen, plaats 98 om precies te zijn. En in het tenniswereldje is dat een magische mijlpaal, die onder meer rechtstreeks toegang geeft tot de hoofdtabel van de vier Grand Slams (en het bijhorende prijzengeld).

We zochten het even voor u op en Kimmer Coppejans is in de 42-jarige geschiedenis van de ATP-ranglijsten nog maar de 18de Belg die deze magische kaap bereikt. Meer zelfs, hij is na Xavier Malisse en Dick Norman nog maar de derde West-Vlaming ooit in die top 100.

En die top 100 mag u hoog inschatten. Tennis is een mondiale sport en is de laatste jaren enorm geëvolueerd bij de mannen. Komt erbij dat het een individuele sport is. Ter vergelijking : als er op dit moment een top 100 van ‘s werelds beste voetballers zou gemaakt worden, dan zouden heel wat van onze talentvolle Rode Duivels niet in die lijst opgenomen worden.

Deze mijlpaal is een knappe prestatie van Kimmer, die enkele jaren geleden het juniortornooi won van Roland Garros. En zeker als je weet dat zijn carrière niet altijd rozengeur en maneschijn was. “Te weinig kracht”, oordeelde de VTV-tennischool en dus werden andere talenten verkozen boven Kimmer, die wel nog altijd steun bleef krijgen. Maar Kimmer knokte terug, won aan kracht en met zijn puntgave techniek besteeg hij gestaag de ATP-lijst.

Hoe moet je hem inschatten als tennisser ? Niet het talent van Xavier Malisse en niet de hardhitter als Dick Norman. Maar wel een sterke allrounder. Goed aan de baseline, een behoorlijke backhand en mentaal sterk in het kopje. Het is zijn sterkte en zijn zwakte dat hij niet afhankelijk is van één sterk wapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier