Talent van Turnkring Atlas Tielt te boek

Op de foto Leslie Maeseman, Martine Christiaens, Marc Degroot, Margot Baekelandt, Caroline Baekelandt en Annelies Gelaude. (Foto LVA) © Leslie Maeseman, Martine Christiaens, Marc Degroot met zijn nieuwe boek, Margot Baekelandt, Caroline Baekelandt en Annelies Gel
Redactie KW

Meer dan tien jaar werkte gewezen secretaris Marc Degroot aan het boeiend naslagwerk over de Tieltse turnkring Atlas. Vroeger was Atlas louter gericht op recreatief turnen, maar nu zijn ook turnsters competitief sterk bezig. “Het is een evenwichtsoefening tussen kwantiteit en kwaliteit.” Er is zelfs een stop op het aantal inschrijvingen.

Marc Degroot (60) kent Turnkring Atlas, die op zondag 6 maart recreatief turntalent over heel Vlaanderen in de topturnhal van Tielt in de kijker stelt, als zijn broekzak. Hij turnde zelf bij Atlas en trad in 1997 toe tot het bestuur. “Ik was van 2000 tot 2012 secretaris.”

Toen besliste Marc om de bestuurstaken af te bouwen en zich volledig op het naslagwerk toe te leggen. “Ik ben op vandaag nog altijd losse medewerker. Als ze me vragen kom ik nog graag een handje helpen”, zegt Marc, die afkomstig is van Landen, maar de liefde voor Gerda Desmet bracht hem naar Tielt.

Die grote groep enthousiaste vrijwilligers is opvallend bij Atlas. “Zonder hen kan de club nooit draaien zoals die op vandaag doet”, vult Caroline Baekelandt aan. Zeven jaar na de ingebruikneming van de topturnhal dreigt de club zelfs aan het plafond te zitten. “We kennen inderdaad een luxeprobleem: door de betere accommodatie is ook het aantal leden exponentieel gestegen. Vandaag tellen we bijna 330 leden. We moeten zelfs voor bepaalde categorieën een stop op het aantal inschrijvingen zetten.” Ook alsmaar meer jongens hebben de voorbije jaren de weg naar Atlas gevonden. “Er wordt elke dag in de zaal getraind. We zitten op vandaag aan 37 trainers.”

“Het boek heb ik vooral in de late uren geschreven”

Het fundament van het succes werd vele jaren onder meer door Arsène Baekelandt zaliger (die in 2000 overleden is) gelegd in het Textielhuis. Dat staat allemaal te lezen in het naslagwerk van Marc Degroot, die heel minutieus te werk ging. “Men vroeg me eerst een inleidend, geschiedkundig woord te schrijven in het kader van onze gymshow van 2006. Later werd dan beslist om er volledig voor te gaan en alles in een groot boek te bundelen. Het boek heb ik vooral in de late uren geschreven. Er was heel wat materiaal verzameld, ook in het archief van Arsène.” De moeilijkste klus was echter het vinden van alle namen voor bij de foto’s. “Ik kreeg onder meer hulp van Gilbert Debie, en nog anderen. Het was een groot karwei. We zijn bijna van deur tot deur geweest om te weten te komen wie allemaal op de foto’s stond. Ik ben ook geen Tieltenaar, wat het er niet makkelijker op maakt.”

Voor 40 euro – wat aan kostprijs is – kan het huzarenstuk nog worden gekocht. Je kan je hiervoor ook in de sporthal terecht, op woensdag vanaf 17.30 uur en op zaterdag vanaf 13.30 uur. Het boek is ook gratis te lezen op de website www.turnkringatlas.be. “Ik wilde vooral een tijdsdocument voor de jongere generatie maken.” En daar is Marc Degroot dan ook meer dan in geslaagd. “Nee, een jaarlijkse actualisering is er niet gekomen. Vraag is ook wie dat nog zou zien zitten. Het gaat mij vooral om de geschiedkundige waarde van het boek.”

Jongeren actief

De toekomst lacht Atlas dan ook toe. “Door de inzet en steun van iedereen”, beklemtoont Caroline Baekelandt dat groepsgevoel. “We merken ook dat veel jongeren zich actief inzetten voor de club. Ook bestuursleden van vroeger zijn er nog graag bij om op een of andere activiteit een handje te helpen. Dat is mooi om zien.” (LVA)