Stoffel Vandoorne met 'gelijkere' wapens naar GP Bahrein

13/04/17 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:07

Na de Grand Prix van China blijft McLaren-Honda met lege handen achter. Veel tijd om te kniezen is er niet, want nu zondag vindt de volgende Grand Prix al plaats in de Golfstaat Bahrein.

Stoffel Vandoorne met 'gelijkere' wapens naar GP Bahrein

Het lange rechte stuk in China legde ook het gebrek aan snelheid van de Honda bloot © Twitter/McLarenF1

Voor Stoffel Vandoorne een leuk weerzien: vorig jaar maakte de West-Vlaming hier zijn formule 1-debuut. Hij gooide toen hoge ogen door als tiende te finishen en naar het eerste WK-punt van McLaren van 2016 te grijpen. In 2014 en 2015 klom hij in de GP2 Series 3 keer naar het hoogste schavot van het podium.

Fata morgana

Dit jaar zegevieren is een fata morgana. Maar Vandoorne kan dit keer wel bogen op zijn ervaring van de voorbije jaren, terwijl de circuits van Melbourne en Shanhgai voor hem onbekend terrein waren.

Een plaatsje bij de eerste 15 op de startgrid van Bahrein lijkt daarom voor het eerst dit seizoen een haalbare kaart. In de kwalificaties van de GP van China stond Vandoorne al met één been in Q2 (de tweede fase van de kwalificatiesessie).

Halve thuisrace

De 57 rondjes van de Grand Prix uitrijden zou een mooi bedankje vormen voor de Mumtalakat Holding uit Bahrein, die een derde van de aandelen van McLaren op zak heeft.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: twee wedstrijden ver heeft enkel Vandoorne één keer een McLaren tot aan de finish gestuurd, namelijk in Melbourne. Technische mankementen gooien roet in het eten.

Yusuke Hasegawa, de F1-baas bij Honda, zegt na de eerste 2 races meer vertrouwen te hebben in de stijgende betrouwbaarheid van de Honda. Maar dat is niet de enige kopzorg voor de McLarens in hun halve thuisrace: het lange rechte stuk in China legde ook het gebrek aan snelheid van de Honda bloot, op het 1,1 kilometer lange rechte stuk van Bahrein opnieuw een pijnpunt.

Droog en donker

De Grand Prix van Bahrein is een nachtrace, net als Singapore en (deels) Abu Dhabi. Op 1 jaar tijd valt er gemiddeld 72 mm regen uit de lucht, een regenrace is dus uitgesloten. Sorry, Max.

Het circuit is de voorbije 5 jaar wel een goeie graadmeter voor de pikorde voor de rest van het seizoen: sinds 2012 werd de winnaar in Bahrein namelijk ook telkens tot wereldkampioen gekroond.


De kwalificaties worden zaterdag 15 april gereden en de race op zondag 16 april, start telkens om 17 uur.

(BV)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!