Stijn Fincioen en Koen Naert ongenaakbaar in Nacht van West-Vlaanderen in Torhout

18/06/16 om 01:14 - Bijgewerkt om 01:48

De 37ste editie van de vermaarde wandel- en loophappening Nacht van West-Vlaanderen ondervond weliswaar enige concurrentie van het EK voetbal in Frankrijk, maar toch zakte de grote massa vrijdagavond weer naar Torhout af. Stijn Fincioen uit Aartrijke won voor de vijfde keer de marathon. De Belgische topatleet Koen Naert zegevierde afgetekend op de 10 km.

Stijn Fincioen en Koen Naert ongenaakbaar in Nacht van West-Vlaanderen in Torhout

De ijzersterke Koen Naert uit Oostkamp won met gemak de 10 km. © Foto JS

Een kleine vijfduizend sportievelingen namen aan de Nacht deel, waaronder om en bij de 2.800 lopers. Dat is in totaal enkele honderden minder dan vorig jaar, maar het blijft hoe dan ook fenomenaal veel. De Nacht is naast het hardlopen tevens het feest van de joggers (5 km) en - niet te vergeten - de grote groep wandelaars, waarvan een aanzienlijk aantal voor de tocht van 100 km koos.

Topatleet Koen Naert outstanding op de 10 km

De 10 km Run Tom Compernolle mocht een heuse atletiekvedette verwelkomen : Koen Naert uit Oostkamp (oorspronkelijk uit Roeselare afkomstig). Hij is de Belgische hoop voor de marathon op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 26-jarige topper liep vorig jaar in Berlijn de 42,2 km in de vlijmscherpe chrono van 2u.10'31". In Torhout won hij vrijdag outstanding de 10 km in 30'11". Daarmee was hij bijna twee minuten sneller dan Vincent Bierinckx uit Geel (32'08"), die Simon Mestdagh uit Brugge klopte (32'25"). Bij de dames won Charline Vanneste uit Meulebeke in 37'03".

Uitzinnig blije Frederick Colpaert wint halve marathon

Frederick Colpaert uit Handzame won dol van vreugde de halve marathon.

Frederick Colpaert uit Handzame won dol van vreugde de halve marathon. © Foto JS

In de halve marathon was het dit keer raak voor de intussen al 39-jarige Frederick Colpaert uit Handzame. Vorig jaar moest hij vrede nemen met de tweede plaats na Stijn Fincioen. Frederick won in 1u.10'18" en kwam uitzinnig van vreugde op de Torhoutse Markt over de meet. Tweede werd Karel Moerman uit Diksmuide (1u.11'32") en derde Jimmy Bultinck uit Aartrijke (1u.12'35").

Bij de dames haalde Annelies Deketelaere uit Hooglede het in 1u.26'02". Oorspronkelijk is ze uit Torhout afkomstig.

Stijn Fincioen heer en meester op de marathon

Stijn Fincioen (rechts) won zijn vijfde Nacht-marathon vóór Wouter Decock (links).

Stijn Fincioen (rechts) won zijn vijfde Nacht-marathon vóór Wouter Decock (links). © Foto JS

Rest er het koninginnennummer, de marathon. Stijn Fincioen uit Aartrijke kwam ambitieus aan de start : hij wou zijn vijfde Nacht-marathon winnen. Dat lukte hem met gemak. Hij finishte in een mooie tijd van 2u.27'28". Eerder won Stijn ook al twee keer de halve marathon.

Tweede werd Wouter Decock uit Brugge (oorspronkelijk uit Koekelare afkomstig). Hij klokte af in zijn persoonlijke besttijd van 2u.31'24". Wouter is een uitstekende ultraloper en wil zijn prestaties op de 100 km aanscherpen door almaar beter marathons af te werken. Net als Stijn Fincioen kwam hij fris over de meet, hoewel beiden erg lang in hun eentje hadden moeten lopen, wat niet te onderschatten valt.

Derde was Wim Herman uit Boom in 2u.47'40". De man sprak evenwel West-Vlaams: hij is oorspronkelijk uit Ledegem afkomstig.

De dames die de limiettijd voor Rio op de marathon wilden lopen - Karen Van Proeyen en Hanna Vandenbussche - gaven beiden op.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!