Sterke vrouw Elke over haar Marino, de eerste Ironman op alle continenten

Marino Vanhoenacker en zijn echtgenoge Elke Vanrenthergem, die Bink's Base uitbaat. © Davy Coghe
Ilse Naudts

Op zijn 41ste is Marino Vanhoenacker de eerste triatleet die op alle continenten een Ironman heeft gewonnen. “Zondag maakte hij het lijstje compleet toen hij als eerste over de meet kwam bij de Ironman in Australië. Hij heeft nu in totaal 17 eindzeges op zijn naam staan. Een topprestatie, zeker op zijn leeftijd”, zegt zijn vrouw Elke Vanrenterghem.

Marino ‘Bink’ Vanhoenacker deed zondag zijn bijnaam alle eer aan. In het Australische Port Macquarie klokte hij af op 8 uur 14 minuten en 37 seconden. Een nieuw parcoursrecord over de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en de afsluitende marathon. Hij bleef toppers als Luke McKenzie en Mark Bowstead voor. Na dit weekend de enige atleet met een ‘continental grand slam’, een Ironman-zege in elk continent (in Antartica wordt geen Iron Man georganiseerd, red.). Hij was al de recordhouder in het aantal Ironman-zeges. Dat record scherpte hij nu aan tot 17.

Ook voor Elke Vanrenterghem, zijn vrouw, was het zondag een euforiemomentje. “Ik was eigenlijk doodop en ging niet kijken. Maar ik kon het niet laten. Ik ben uiteindelijk toch weer de hele nacht opgebleven. Ik zag wel dat Marino helemaal uitgeput was bij de aankomst. Hij heeft veel cartouches verschoten. Dat maakt het extra straf.”

Elke keer moeilijker

“Hij blijft ambitie hebben. Ongelofelijk eigenlijk op zijn 41ste. Hij geeft al die jonge atleten het nakijken. Normaal stond ook de Ironman van Canada nog op zijn programma. Maar ik denk dat hij eerst zal moeten afwachten hoe hij recupereert van deze wedstrijd. En eerlijk: het wordt elke keer moeilijker.”

Zelf is Elke ook een straffe atlete. Ze heeft op hoog niveau geturnd. Tijdens haar opleiding kinisetherapie ontdekte ze de fitnesswereld. Marino en zij leerden elkaar kennen toen ze samen in een fitnesscentrum in Oostende werkten. Toen was Elke zelf triatlete, hij deed nog geen triatlons. “Hij heeft me zelfs nog getraind voor de Ironman in Hawaï. Niet veel later is hij zelf professioneel beginnen sporten.”

“Het vergt veel van zijn lichaam. Af en toe heeft hij een blessure. Steeds meer eigenlijk”

Was de 17de triatlonoverwinning en de continental grand slam de bekroning van Marino’s professionele sportcarrière? “Hij is nog altijd gebeten om verder te doen. Maar we beseffen allebei dat hij aan het einde van zijn carrière zit. Al die jaren topsport beginnen te wegen. Af en toe heeft hij een blessure. Steeds meer eigenlijk. Topsport en zeker triatlon vergt immens veel van je lichaam. Maar hij doet het zo graag. En nog niet alle records zijn gebroken”, knipoogt Elke. Het record dat nog lonkt: op zijn 42ste kan Marino Vanhoenacker de oudste atleet worden die een Ironman wint.

Toekomst na triatlon

Foto Pewag Racing Team
Foto Pewag Racing Team

Ondertussen denken Elke en Marino ook al na over hun toekomst na triatlon. In het Jabbeekse Vrijetijdscentrum huren ze een eigen trainingsruimte voor groepsfitness en crossfit. Het runnen van Bink’s Base is iets wat Elke voornamelijk op haar eentje doet. “Bink’s Base is iets wat we verder willen uitbreiden. Ik begeleid de crossfittrainingen en bootcamps. Crossfit is een fitnessvorm die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. De ruimte die we nu huren is eigenlijk al te klein voor de vraag. Voor nagenoeg elke training heb ik een wachtlijst. Bink’s Base begint uit zijn voegen te barsten. We onderhandelen momenteel over een nieuwbouw op een ander terrein in Jabbeke. Marino wil daar na zijn carrière zelf triatleten begeleiden. Vandaag helpt hij al een tiental atleten met trainingen, schema’s en advies.”

Crossfitgezin

Het hele gezin Vanhoenacker is gebeten door de crossfitrage. “Crossfit is supertof”, zegt Elke. “Dankzij crossfit heeft Marino zelf zijn explosiviteit afgelopen winter verbeterd, waardoor zijn zwemmen echt vooruitgegaan is. Zelfs onze dochter Jirte heeft de microbe te pakken. Tot voor kort was ze absoluut niet geïnteresseerd in sport. Wij dachten dat ze een afkeer had gekregen omdat wij zoveel voor onze sport opgeven en ze ons af en toe zag ‘afzien’. Maar nu heeft ze de smaak echt te pakken. Zo erg zelfs dat ik haar soms moet temperen. Ik ben echt gelukkig dat ze een sport gevonden heeft die haar helemaal ligt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier