“Sterke jeugd stroomt door”

Bart Verstaen rekent op een even goede terugronde. (Foto LVA) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

TZK Waterpolo is een club die elk seizoen met weinig financiële middelen toch heel mooie resultaten behaalt. Dat succes stoelt op een beleid dat aangehouden wordt: jongeren zo goed mogelijk begeleiden. “Die mix tussen ervaring en jeugd levert meerwaarde en positieve resultaten op”, zegt de gedreven voorzitter Bart Verstaen (52). Zelf stopte de Tieltse architect ruim tien jaar geleden met actieve sportbeoefening.

Te weinig bekend maar toch een feit: het ambitieuze TZK Waterpolo is van alle Tieltse sportverenigingen de club die in de hoogste afdeling speelt. Tweede nationale, hoger kan niet, ook al omdat het zwembad niet aangepast is om er wedstrijden in eerste nationale te laten plaatsvinden.

Niet dat de club van voorzitter Bart Verstaen dit seizoen de promotie ambieert. In Tielt zijn ze nuchter genoeg om na een eerder avontuur te beseffen dat het vaak leuker is om bovenaan in tweede te spelen dan onderaan in eerste te bengelen. Maar toch… dromen blijven belangrijk.

Begin februari begint de terugronde in tweede nationale. TZK staat vierde, na een heenronde waarin het sterke hoogtes en diepe laagtes afwisselde. “Ja, ik ben een tevreden voorzitter. De sterke jeugdspelers integreren zich vlot, vlugger en beter dan ik had verwacht. We staan op vandaag vierde, maar vergeet niet dat in deze reeks veel ploegen aan elkaar zijn gewaagd. Het blijft belangrijk om rond die sterke as met Mick Gadeyne, Herbert De Grande en Tom Vancoillie, die ook nog jong is te werken. “Mick doet dat vooraan schitterend, Herbert blijft de sterke trainer-speler en ook onze doelman Tom Vancoillie is aan een sterk seizoen bezig. In bepaalde wedstrijden gaan we figuurlijk net kopje onder.”

“Onze ploeg moet zwemmen, de snelheid uitbuiten… Tegen fysiek sterke ploegen, met ervaring en leeftijd, komen we soms iets te kort. Het is zeker voor onze jongeren belangrijk om te blijven werken, te blijven trainen. We mogen zeker de teugels niet laten vieren. Verder werken, ook aan de mentale weerbaarheid. Ook de sfeer is belangrijk, kameraadschap staat voorop. Dat zie je voor, tijdens en na de wedstrijd. Heel belangrijk.”

Zwemmer zwemt

Voorzitter Bart Verstaen, in een vorig leven competitiezwemmer en later waterpolospeler, stond begin de jaren tachtig met Johan Callens en Henk Verbrugge aan de doopvont van de Tieltse waterpoloclub, die zich van de toenmalige zwemclub had afgescheiden. Tielt startte in de laagste nationale reeks, maar werd sterker en sterker. Onder meer in de periode dat waterpolomonument Frank D’Oosterlinck de club kwam vervoegen. Zelf hing Bart in 2005 na een kwarteeuw waterpolo de badmuts aan de haak, maar hij is nu ruim tien jaar voorzitter van TZK. “De eerste jaren miste ik het spelen zelf, nu niet meer. Eén keer per jaar spelen we met oud-spelers en je voelt dat het al minder vlot gaat. De leeftijd, hé. (lacht) Ik zwem wel nog twee keer per week. Dat blijf ik ook doen.”

Tielts zwembad: OK, maar…

Door de te beperkte diepte van het stedelijk zwembad kan TZK nooit in eerste nationale spelen. “We hebben nochtans een heel sterke jeugdlichting die eraan komt. Enkelen lopen nu al in het vizier van andere clubs. We willen niks liever dan een nieuw zwembad. Dat lijkt de eerste jaren moeilijk haalbaar. Wijken we dan eventueel naar Roeselare uit? Hebben we onze beloftevolle jeugdspelers nog voldoende te bieden, of volgt een leegloop?” Het zijn toch kopzorgen die voorzitter Bart Verstaen en de hele Tieltse waterpologemeenschap bezighouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier