Steek in de ribben bezorgde Louise Carton lastige namiddag

© BELGA
Redactie KW

De Zweedse Sarah Lahti heeft zondag aan het Zilvermeer in Mol de tweede manche van de CrossCup op haar naam geschreven. De Belgische kampioene Louise Carton, winnares van de editie in 2015, moest tevreden zijn met een tweede plaats.

Louise Carton kwam net als in 2014 en 2015 als beste Belgische tevoorschijn uit de Crosscup in Mol, maar de 3de opeenvolgende zege bij deze zandloop bleef uit. Sara Lahti bleek te sterk. Dat zat er aan te komen: de Zweedse, die verblijft in Nederland bij vriend Jesper Van Der Wielen, werd bij de Olympische 10000 m in Rio 12de met 31’28″43. De 22-jarige Oostendse strandde in Mol op 9″ van de één jaar jongere Scandinavische. Louise hield wel Zwitserse Olympische steeplefinaliste Fabienne Schlumpf (3de) achter zich.

“Ik was met ambitie naar Mol afgezakt en voelde me conditioneel in orde, maar de zege was niet echt mijn doel”, vertelde de 22-jarige Carton na afloop. “Ik kreeg bovendien af te rekenen met een pijnlijke steek in mijn ribben, waardoor ik niet tot het uiterste kon gaan. Nu focus ik me op de cross in Roeselare op het einde van de maand, waar een ticket kan verdiend worden voor het EK in het Italiaanse Chia.”

Steven Casteele in top vijf

Bij de mannen ging de overwinning naar de Keniaan Alex Kibet. Bashir Abdi, die een tijdlang aan kop liep, kwam uiteindelijk als tweede over de streep. “Ik heb tijdens de laatste ronde een inschattingsfout gemaakt”, zo oordeelde Abdi. “Ik wilde me omdraaien om mijn voorsprong op Kibet in te schatten, maar raakte hierbij een tak en viel bijna. Kibet kon me hierdoor bijbenen en op een nieuwe versnelling van hem had ik geen antwoord. Spijtig.”

Steven Casteele vertrouwde zich een plaats bij de nationale top vijf toe. De Wevelgemse belofte passeerde met nog een drietal kilometer voor de boeg als 8ste en 4de landgenoot. Net toen gaf hij op. Zijn linkervoet speelde op. Hij wilde vooral de CrossCup eind deze maand in Roeselare niet in het gedrang brengen. De EK-tickets staan er op het spel. Broer Mathijs Casteele, die na één jaar onderbreking weer volop voor de CC gaat, kwam bij de lange cross als 21ste en beste West-Vlaming aan.

(Belga/Hans Vanbesien)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier