Spits shakedown Geko Ypres Rally wordt afgebeten door… blinde chauffeur

Redactie KW

De Geko Ypres Rally opent op donderdagavond 19 juni met de traditionele shakedown in Nieuwkerke.

Voor de deelnemers aan de topwedstrijd van het FIA European Rally Championship staat die avond alles in het teken van de snelste chrono om een goede startpositie te veroveren voor de eerste etappe vrijdagavond. Maar, voor Luc Costermans is de uitdaging nog veel groter. De Belg zal als blinde de shakedown rijden en bewijzen dat blinden en slechtzienden hun passie voor autosport ook kunnen beleven.

Blind na ongeval

Luc Costermans woont sinds 1989 in Frankrijk en in 2004 werd hij door het noodlot getroffen. Bij een ongeval verloor hij zijn gezichtsvermogen. Maar zijn passie voor autorijden is Luc nooit verloren. Integendeel. In 2008 vestigde hij het wereldrecord snelheid voor blinden. Met een Lamborghini Gallardo haalde Luc Costermans, genavigeerd door Guillaume Roman, een topsnelheid van 308,780 km/h op het vliegveld van Istres. Met zijn vereniging ‘Les non-voyants et leurs drôles de machines’ (blinden en hun bizarre bolides) organiseert hij regelmatig evenementen op circuits waarbij blinden en slechtzienden zelf een wagen kunnen besturen op een echt circuit, waarbij een ervaren instructeur aanwijzingen geeft voor de juiste snelheid en stuurrichting. Begin dit jaar was Luc met zijn vereniging voor de vierde keer te gast op het circuit van Spa-Francorchamps.

Nadat hij vorig jaar de shakedown van de Rally van Frankrijk reed, zal Luc Costermans op 19 juni voor de eerste keer in België en in het kader van het Europees kampioenschap een echte klassementsproef afwerken met een wagen die ter beschikking wordt gesteld door Skoda België. Op de shakedown van de Geko Ypres Rally zal Luc Costermans genavigeerd worden door David Barattucci. “”We willen bewijzen dat een blinde man zich redelijk makkelijk kan verplaatsen mits hij genavigeerd wordt door een ervaren copiloot”, besluit Luc Costermans, die het rijden op nota’s een andere dimensie zal geven op 19 juni.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West