Speedomeeting ROSC lokt zwemmers vanuit heel België naar de kust

Claude Bultot
Redactie KW

Dit weekend zakken maar liefst 674 zwemmers van 35 verschillende zwemclubs naar Oostende af om twee dagen het beste van zichzelf te geven in de acht banen van het stedelijk zwembad. Hiermee gaat de jaarlijkse editie van de door Royal Ostend Swimming Club georganiseerde Speedomeeting, een topwedstrijd die volgens coördinator Claude Bultot, gevraagd naar de hoeveelste editie die van 2018 is, “al doorgaat sinds mensenheugenis”.

Het zwembad is, behalve voor toeschouwers tijdens de wedstrijden, dit weekend dan ook gesloten voor het gewone publiek. “Met bijna 700 deelnemers, vanaf negen jaar oud, die goed zijn voor 2.000 individuele starten, finales niet eens meegerekend, hebben we een volgepakt zwembad. Sommige jaren komen er ook clubs uit het buitenland, maar wegens het overweldigende succes heb ik dit jaar zelfs geen uitnodigingen buiten België verstuurd”, aldus Claude. Het succes van de door het zwemmerk Speedo gesponsorde meeting wordt door een aantal factoren bepaald. “Eerst en vooral is de meeting voor veel zwemmers een uitgelezen kans om de limiet voor het Belgisch kampioenschap te zwemmen. Er zijn immers niet erg veel 50 meterbaden waar je dit kan doen. Bovendien staat het Oostendse zwembad bekend als een snelle baan, waar doorgaans scherpe tijden worden gezwommen. Dat komt door het gefilterd zeewater.”

Ook de leden van ROSC zwemmen dikwijls hun betere seizoenstijden tijdens de meeting. Jeugdtrainer Mia Deheegher kijkt uit naar de prestaties van de jonge zwemmers uit het Future team. “We hebben veel op techniek ingezet dit voorjaar. Zo oefenden we wekelijks met oortjes die onze zwemmers droegen onder hun badmuts, waardoor de trainers onmiddellijk tips en bijsturingen konden meegeven. Dit heeft tot mooie verbeteringen op technische vlak geleid. Tijdens deze meeting, mét thuisvoordeel, krijgen onze zwemmers de uitgelezen kans om zich te meten met talentjes uit de andere topclubs uit het land, sowieso een waardevolle ervaring”, besluit Mia.

Een dagticket voor de meeting kost 8 euro. Voor 15 euro mag je heel het weekend binnen. De wedstrijden starten om 8.30 uur en duren tot ongeveer 18 uur. Op maandag is het zwembad op het gebruikelijke uur open voor het publiek. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier