Sophie Van Biervliet wil naar Hawaï voor een podiumplaats

Sophie Van Biervliet: "Mijn uithouding wordt almaar beter." (Foto ACK)
Redactie KW

Sophie Van Biervliet (46) is twaalf jaar met triatlon bezig en voelt zich nog steeds verbeteren. “Mijn uithouding wordt beter. Mijn lichaam kan nu meer volume aan. Ik train ook intenser en recupereer vlotter.”

De viervoudige sportvrouw van Knokke-Heist nam in 2011 een eerste keer aan de Ironman in Hawaï deel. Ze werd toen zesde in haar agegroup in 10 uur 24′. Drie jaar later deed Sophie Van Biervliet mee in het gezelschap van haar echtgenoot Jan Stockman en finishte ze in 11 uur 04′. “De eerste keer was ik vrij verbaasd over mijn prestatie“, vertelt ze. “De tweede keer was niet zoals gepland, maar hoeveel mensen dromen er niet om aan deze prestigieuze wedstrijd deel te nemen en binnen die tijd te eindigen? Op die manier kon ik mijn ontgoocheling wat verwerken.”

Sophie kon zich vorig jaar een derde keer kwalificeren, in de Ironman van Cozumel in Mexico werd ze in 9 uur 59″ tweede in haar agegroup. In de leeftijdscategorie 45-49 is ze duidelijk over haar ambities in Hawaï. “Ik ga voor een podiumplaats. Ik voel me nog altijd sterker worden. Op training doe ik nu dingen die in 2011 onmogelijk waren. Het is vooral goed doseren. Ik ga puur op mijn gevoel af, zonder naar cijfers van bijvoorbeeld mijn hartslag te kijken. Op training doe ik dat wel, maar nooit tijdens wedstrijden.”

111 Triatlon Jabbeke

De triatlete heeft voor Hawaï nog enkele belangrijke afspraken. Op 29 april doet ze de halve afstand in Marbella, een wedstrijd die voor de eerste keer georganiseerd wordt. Daarna zijn er diverse zwem-, fiets- en loopwedstrijden, de Zwintriatlon en als nieuwkomer de halve triatlon van Knokke-Heist. “Die laatste zal wel niet aan honderd procent zijn, want er zitten maar twee dagen tussen. Het is alvast een goede prikkel richting Hawaï.”

Een andere nieuwe wedstrijd waar Sophie aan de start verschijnt is de 111 Triatlon Jabbeke. “Er is daar veel animo rond en met Marino Vanhoenacker als peter en deelnemer kan dat wel iets moois worden. Het is meer fietsen. Dat is meer mijn ding, net zoals die halve afstand. Daar kan ik meer snelheid maken. Vroeger moest ik het meer van mijn uithouding hebben.” Een dag zonder sport is voor Sophie, die als mentor en coach duursporters begeleidt, quasi onmogelijk. “Ik ben veel meer voor een actieve recuperatie. Je kunt beter een half uur aan twintig kilometer per uur fietsen dan plat te liggen. Hoe ouder, hoe beter je wordt. Zeker als je het op een verstandige manier met kleine stappen aanpakt.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier