Sandrine Tas wint belangrijkste skeelermarathon van het jaar

© Foto Coghe
Redactie KW

Bart Swings en de Oostendse Sandrine Tas hebben zaterdag in Berlijn de belangrijkste skeelermarathon van het jaar gewonnen. Onder goede omstandigheden (19 graden, geen regen, weinig wind) legde de 24-jarige Swings de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter af in 56 minuten en 49 seconden, een parkoersrecord.

Swings verlengde zijn zege van vorig jaar en ook in 2013 was hij al ongenaakbaar in de Duitse hoofdstad, waar zondag de atleten hun marathon lopen. De student uit Leuven passeerde solo de finish, De in Berlijn debuterende Tas kwam net voor de Nederlandse Manon Kamminga onder de Brandenburger Tor door en klopte de winnares van de twee voorgaande jaren in de eindsprint. De Duitse Katharina Rumpus werd op 28 seconden derde.

Met ongeveer zesduizend skaters, waarbij vrijwel de volledige wereldtop, heeft een overwinning in de marathon van Berlijn extra veel aanzien. Veel skaters beschouwen de race zelfs als het officieuze wereldkampioenschap, omdat het “echte” WK pas in november wordt gehouden en menig topper, zoals Swings, dan als schaatser op het ijs actief is. Voor Tas was de sterk bezette race daarentegen een goede WK-test in een periode met weinig wedstrijden.

In de 42ste editie viel de beslissing na ongeveer 27 kilometer. Op de derde serieuze demarrage van Swings hadden de Nederlander Gary Hekman en de Spanjaard Paxi Peula geen antwoord. Het drietal had zich na een kilometer of tien van het peloton afgescheiden. Op de meet had Swings een voorsprong van ruim drie minuten op het achtervolgende duo, van wie Hekman tweede werd. “Het kan best nog wat sneller”, was het commentaar van coach Jelle Spruyt. “Bart klaagde vrijdag nog over zijn jetlag. Hij had slecht geslapen.” Een week geleden won Swings ook in de Verenigde Staten een marathon in minder dan een uur.

Voor het eerst hadden de topskaters in Berlijn wieltjes van 125 millimeter gemonteerd. Dat maakt hogere snelheden mogelijk. Het was daarom niet verwonderlijk dat het parkoersrecord dat Swings vorig jaar vestigde (58:10) eraan ging. In 2013 was Swings als eerste onder het uur gebleven (59:21).

Te tijd die Swings zaterdag neerzette is meteen ook een officieus wereldrecord. Het officiële wereldrecord, dat alleen op een WK kan gereden worden, staat nog steeds op naam van de Zwitser Roger Schneider, die in 2003 in Abano Terme wereldkampioen werd in 58:17.4.

(Belga-Foto Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier