Sandrine Tas sprint heuvel op naar derde WK-titel

Redactie KW

Sandrine Tas maakt een goede kans om de wereldkampioenschappen skeeleren als grote ster te verlaten.


De 19-jarige juniore voegde donderdag in het Argentijnse Rosario een derde gouden medaille toe aan haar verzameling.

Op de 20 kilometer afvalling was geen van de overige junioren bestand tegen de kracht van haar eindsprint. Twee ronden voor de finish leken de kansen op een nieuwe wereldtitel nog gering. De Zuid-Koreaanse Ga Ram Yu was gedemarreerd en Tas kon het hoge tempo maar net bijbenen. “Ik voelde me niet sterk, maar liet bewust een gaatje vallen”, zei Tas. “Mijn hoop was het laatste stukje naar de streep, dat licht naar boven gaat. Daar kon ik gelukkig iedereen achterhalen.” Op die streep was het verschil een meter. Tweede werd de Colombiaanse Luz Karima Garzon. De derde plaats was voor de Koreaanse. Na twee keer goud en een keer brons was het de vierde medaille voor Tas en de Belgische skeeleraars.

Een gemakkelijke koers was het op het Circuito La Zapatilla in het zonnige, maar winderige Parque Alem niet geweest, moest de studente uit Oostende toegeven. “Het was voortdurend vechten om uit de gevarenzone te blijven.” Tas deed dat wel slim, zo veel mogelijk zuinig koersend aan de binnenkant van de 430 meter lange ronde. Als dat niet mogelijk was, ging ze buitenom. Hier betaalde de superieure techniek, opgebouwd in bijna vijftien jaar in Zandvoorde, zich uit.

De eerste twintig van de 49 ronden had Tas de assistentie van Ellen van de Catsye. Herhaaldelijk waren Tas en de Europese marathonkampioene aan kop te vinden. Nadat Vande Catsye nog in de eerste helft van de koers de baan had moeten verlaten, moest Tas het alleen opknappen, terwijl Colombia, Zuid-Korea en Taiwan nog twee skaters in de wedstrijd hadden. Maar voor de in blakende vorm verkerende Tas bleek dat uiteindelijk geen onoverkomelijk probleem.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier