Sandrine Tas lijkt in vorm voor het WK

Sandrine Tas won de 16 km wegwedstrijd dames, voor de Nederlandse Bianca Roosenboom en de Duitse Mareike Thum. © FRO

De 49ste editie van de Internationale Driedaagse van Zwaantjes Roller Club in Zandvoorde is dit weekend uitgegroeid tot een weergaloos succes, met topatleten uit 24 verschillende landen en een talrijk opgekomen publiek dat maar niet genoeg kreeg van het spektakel.

In alle categorieën werd gestreden voor de podiumplaatsen, maar topvedetten van het evenement waren toch ‘Zwaantje’ Sandrine Tas, drievoudig Europees kampioene in Heerde, en Bart Swings, die zijn laatste wedstrijden reed voor hij weer overschakelt naar het ijsschaatsen.

Sandrine Tas startte met een derde plaats op de 300 m en won dan de vijf andere proeven. Daarmee hield ze de Duitse Mareike Thum en de Amerikaanse Erin Jackson ver achter zich. Zondagmorgen versloeg Tas het hele peloton in de spurt in de 16 km wegwedstrijd. Hopelijk kan ze die uitstekende vorm behouden tot half september, voor het WK in China.

Bart Swings werd tweede op de 1000 m sprint en won de andere disciplines (10 km punten, 8 km in lijn, 10 km afvalling). In de wegrace van 30 km plaatste hij halfweg een demarrage en reed solo naar de zege. Swings pakte zijn derde opeenvolgende zege in de Flanders Grand Prix, met 19 punten voorsprong op de Portugees Marreiros en de Fransman Elton De Souza. Bart Swings maakte in Zandvoorde ook bekend dat hij niet zal deelnemen aan het WK skeeleren in China. Eind augustus begint zijn voorbereiding op het nieuwe ijsschaatsseizoen.