Sandrine Tas besluit World Roller Games met brons op marathon

10/09/17 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Met een bronzen medaille op de marathon heeft Sandrine Tas de eerste World Roller Games afgesloten. Tas kwam zondag in een massaspurt net tekort om haar wereldtitel van twee jaar geleden te heroveren.

Sandrine Tas besluit World Roller Games met brons op marathon

Sandrine Tas. © a-FRO

Het goud ging naar de Colombiaanse Johana Viveros. Haar landgenote Luz Karime Garzon eindigde als tweede. Het evenement was voor de skeeleraars de apotheose van de Spelen, waar ook sporten als kunstrijden op wieltjes, rolhockey en skateboarden centraal stonden.

Tas herinnerde zich heel goed de wedstrijd van een jaar geleden. Ook toen werd om de wereldtitel in Nanjing, China gereden. Enkele honderden meters voor de eindstreep knalde de studente uit Oostende tegen het wegdek. Terwijl Tas in derde positie lag, was een van de Taiwanese skaters bruusk voor haar gesprongen, waardoor ze het evenwicht verloor.

De Taiwanese winnares van 2016 vertoefde zondag opnieuw voorin het sprintende peloton met negentig skaters. De geroutineerde Colombiaansen en Tas bleven echter dit keer op de been en waren duidelijk sterker. Titelverdedigster Yi-Husan Liu werd vijfde. Het parkoers voor de marathon was vlak en eenvoudig: een vijf kilometer lange ronde over brede asfaltwegen door de stad waar zeven miljoen mensen wonen.

Acht medailles voor Belgen

De Belgische skaters keren met acht medailles (één goud, twee zilver en vijf brons) naar huis terug. In het landenklassement bezet de achtkoppige delegatie de veertiende plaats. Vooral Tas en Indra Médard hebben zich onderscheiden. Tas had vòòr de marathon al zilver en drie maal brons op zak. Médard was de kopman van het jonge winnende aflossingstrio op de piste en behaalde individueel zilver en brons. Een jaar geleden, toen in de zogenoemde 'rollerhoofdstad van de wereld' alleen maar skeelertitels op het spel stonden, haalden de Belgen geen ereprijzen.

Bijzonder is dat Tas, die in Nanjing 22 werd, dit seizoen in drie achtereenvolgende toernooien een glansrol vertolkte. Als één van de weinige toppers verscheen ze begin juli bij de Europese kampioenschappen in Portugal, later die maand bij de World Games in Polen en afgelopen week bij de wereldkampioenschappen in China aan de start. Totale opbrengst: achttien plakken.

Bondscoach Kwinten Tas, een oudere broer van Sandrine, kan derhalve content zijn. Met acht medailles werd bijna het 'record' van negen van de wereldkampioenschappen van 2013 in Oostende gehaald. Toen was wel Bart Swings erbij. Die heeft nu het oog gericht op de Olympische Winterspelen.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!