Sabotage ontsiert de zesde Halven van Damme

© ACR
Redactie KW

Zaterdag vond de zesde editie van den Halven van Damme plaats.

Onbekenden brachten tijdens de wedstrijd aan het loopparcours een verandering van de bewegwijzering aan, zodat de uiteindelijke einduitslag er anders uitzag. Dit tot grote frustratie van de deelnemers voorin. Wat opnieuw een sportieve feestdag moest worden in Damme, draaide op die manier uit in een catastrofe voor de organisatie van Den Halven van Damme, een duatlon- over de lange afstand en een triatlonwedstrijd over de halve afstand.

Voor de zesde editie schreven zich iets meer dan 400 deelnemers in. De slechte weersomstandigheden zorgden er echter voor dat een pak duatleten en triatleten niet kwamen opdagen. “Dit was al een eerste tegenslag”, zucht organisator Sixten Mergaert.

Voor de triatlon had het zwemonderdeel van twee kilometer in de Damse Vaart plaats bij een watertemperatuur van om en bij de 16 graden. Daarna moesten de deelnemers zo goed als voortdurend in de regen fietsen en lopen. Tot overmaat van ramp hadden onbekenden in een nabijgelegen bos bewust enkele pijltjes van het parcours veranderd, waardoor op een bepaald moment atleten verkeerd liepen, met nadien heel veel frustraties als gevolg. De deelnemers die als eerste over de meet kwamen op de Markt van Damme hadden eigenlijk minder of een kortere afstand gelopen en werden gediskwalificeerd. “Dit was heel vervelend voor de betrokkenen, maar ook voor de terechte winnaar, die enkele mensen voor zich zag eindigen”, vindt de organisator.

De Vlaamse Duatlon en Triatlon Liga paste het reglement toe en diskwalificeerde de deelnemers die de afstand niet volledig aflegden. “De eerste twee triatleten werden uit de wedstrijd geschrapt, zodat de triatleet die als derde over de meet kwam de uiteindelijke winnaar werd. “En terecht. Dat miskend niemand. Ik begrijp de frustratie van de anderen, wij wijzen echter niemand met de vinger”, aldus Mergaert.

Ongeveer 280 deelnemers bereikten in beide wedstrijden samen de finish. Speciaal aan Den Halven van Damme is de Clash der Titanen, waarin de atleten uit beide sporttakken het tegen elkaar opnemen. Wanneer de triatleten in het water klaar liggen om hun 2 km te zwemmen, staan de duatleten op de oever, klaar om hun 8 km te lopen. Daarna fietsen ze beide 90 km en lopen ze nog eens 21 km. In de clash was de Antwerpse triatleet Geert Lauryssen (4:10’37”) het sterkst. Bij de dames was dit de Oostendse triatlete Inge Roelandt (4:46’36”). (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier