Roeiers Hannes Obreno en Niels Van Zandweghe binnen hun club gevierd

Obreno en Van Zandweghe werden zaterdag door hun club in de bloemetjes gezet. Maandag weten ze wie naar Rio mag. © ACR
Redactie KW

De Brugse Trimm- en Roeiclub (BTR) nabij de Herdersbrug in Dudzele zette zaterdagavond hun roeiers Hannes Obreno en Niels Van Zandweghe na de prachtprestatie van de voorbije week in het Zwitserse Luzern in de bloemen. Zowel Hannes in skiff als Niels, samen met Tim Brys in een lichte dubbeltwee, kwalificeerden zich voor de komende Olympische Spelen. Nadien kwam echter de ontnuchtering, want wegens een regel van de internationale roeifederatie FISA mag slechts één van de twee boten naar Rio.

Ondertussen blijven de verontwaardigde reacties uit binnen- en buitenland en ter ondersteuning via de sociale media binnenstromen. Er zijn ook diverse petities opgestart die nu al duizenden ondertekenaars hebben.

Johan Blondelle en Gwenda Stevens van de Koninklijke Belgische Roeibond hadden zaterdagnamiddag in Luzern een onderhoud met de FISA om beide boten alsnog naar Rio te kunnen sturen. Maandag volgt daarop een communiqué en weten de Brugse roeiers wie zich mag opmaken voor de Olympische Spelen in Rio.

Felicitaties

Voorzitter Wim De Baets feliciteerde beiden in naam van de club.”Ik herinner mij Hannes als een ‘kwaai manneke’ die vlug zijn antwoord klaar had en Niels als klein en mollig. Nu zijn het twee echte topatleten.”

Hannes en Niels werden binnen de BTR als roeiers eerst groot gebracht door Bart Obreno, de vader van Hannes, en nadien door Hans Claeys. Beiden staken daar veel tijd en energie in. “Het doet deugd dat zij uitgroeien tot wat ze in staat zijn”, glundert Claeys. “Elk met hun eigen uitgesproken karakter en waar we heel veel plezier aan beleefden. Beiden hebben een visie, ze weten wat ze willen en laten niet met zich sollen. Hopelijk mogen beide boten naar Rio. Dit zou een enorme opsteker zijn voor onze club.”

Het is van 1984 geleden dat de BTR twee Olympische boten kon voorbereiden, met Ann Hasebrouck in skiff en Dirk Crois en Pierre-Marie Deloof, in dubbel, in Los Angeles, zelfs goed voor brons en zilver.

Dirk Crois is trainer van Obreno. Frans Claes is coach vaan Niels en Tim. “Er is op alle fronten hard met deze jongens gewerkt. Ik hoop alsnog dat de FISA hun gezond verstand bovenhaalt, zodat we in de toekomst verder kunnen werken met de mensen waar we mee bezig waren. Er zit toekomst in en er zijn nog een paar jonge elementen op komst. We kunnen de roeisport in ons land, en zeker vanuit onze regio Brugge en Oostende, er alleen maar mee vooruit helpen”, besluit Claes.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier