Rallypiloot Achiel Boxoen hoopvol voor de toekomst na afhaken bij Skoda

Achiel Boxoen reed vorig jaar vier BK-rally's in een officiële Skoda Fabia R5. (foto DM) © Achiel Boxoen reed vorig jaar vier BK-rally's in een officiële Skoda Fabia R5. (Foto DM)
Redactie KW

Achiel Boxoen verdedigt dit seizoen niet langer de kleuren van Skoda in het Belgisch kampioenschap rally. De samenwerking werd vlak voor de seizoensstart wegens budgettaire problemen beëindigd, maar de Zillebekenaar is hoopvol voor de toekomst.

Achiel Boxoen, zoon van oud-rallypiloot Joost, werd vorig jaar eerder verrassend gekozen als opvolger van Freddy Loix bij Skoda. Na een leerjaar stond in 2018 een BK-programma met acht wedstrijden gepland. Enkele weken na de officiële aankondiging kwam echter een abrupt einde aan de samenwerking tussen Boxoen en de Belgische Skoda-invoerder.

“Een dergelijk programma is extreem duur, zeker als je er de verzekering en franchise bijtelt”, vertelt Boxoen. “Een officieel zitje heeft consequenties: alles moet 100 honderd financieel rond zijn voor de start van het seizoen en daar zijn we spijtig genoeg niet in geslaagd. Mijn vader, die alle onderhandelingen voerde, kwam er niet uit met het team. Uit vrees om in de loop van het seizoen zonder budget te vallen, heeft hij beslist om niet te starten.”

De 21-jarige Zillebekenaar, die vorig jaar een vierde plaats in de Omloop van Vlaanderen liet optekenen als beste resultaat, blikt niettemin tevreden terug op zijn avontuur met Skoda. “Ik had nul ervaring. Ik moest leren, finishen en luisteren en dit heb ik gedaan. Het bewijs is die vierde plaats denk ik. Alles is heel snel gegaan, maar ik heb ongelooflijk veel bijgeleerd op korte tijd. Voor mij is een droom in vervulling gegaan. Het was indrukwekkend om zo’n entourage achter je te hebben. Alles was perfect en alles klopte in dit verhaal. Ik vind het spijtig dat het hier moet eindigen.”

Leerproces

Boxoen blijft in elk geval niet bij de pakken zitten na het afspringen van zijn officieel programma. “Ik kom terug en liefst zo snel mogelijk. Freddy Loix koos voor mij omdat ik potentieel heb en dit heb ik deels kunnen tonen. Nu moet ik verder doen. Ik zal mijn leerproces verder zetten tot ik mijn snelheid kan bewijzen. Dit is een zware domper, maar rally is een geldsport. Als er iets mankeert, moet je je plannen aanpassen en dat gaan we nu doen”, besluit Boxoen.

(JD)