Philip Milanov neemt zilveren plak in ontvangst

Philip Milanov (links) pakte zilver. © BELGA
Redactie KW

Discuswerper Philip Milanov heeft zondag op de slotdag van het WK atletiek in de Chinese hoofdstad Peking zijn zilveren medaille officieel in ontvangst mogen nemen.

De Bruggeling kreeg zijn zilveren plak tijdens de podiumceremonie overhandigd door de Poolse ex-atlete Irena Szewinska, drievoudig olympisch kampioene en momenteel bestuurslid bij de Internationale Atletiekfederatie IAAF.

Milanov had zaterdag voor Belgische atletiekgeschiedenis gezorgd door als eerste landgenoot ooit zilver te veroveren op een WK atletiek. Hij lukte in de finale een worp van 66m90 en verbeterde zo zijn vorige Belgische record (66m66), dat hij op 9 augustus had gerealiseerd in Kessel-Lo. Het goud ging naar de Pool Piotr Malachowski (67m40), het brons was voor zijn landgenoot Robert Urbanek (65m18).

Het was de vijfde WK-medaille voor België, de eerste zilveren. In 1987 behaalde William Van Dijck brons op de 3.000m steeple. Mohammed Mourhit snelde in 1999 naar de bronzen medaille op de 5.000m. In 2007 stonden Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert op de laagste trede van het podium van de 4x100m. En vier jaar geleden verzekerde Kevin Borlée zich op de 400m van de bronzen medaille.

“Ik heb mijn worpen van gisteren nog uitvoerig bekeken”, meldde Milanov. “Na zo’n wedstrijd ben je best wel moe, vooral mentaal. Mijn worpen waren niet perfect, er waren nog enkele details die ik kan verbeteren”, klonk het bij de Belg van Bulgaarse origine.

“Deze medaille is een beloning voor al het harde werk. Het is een zege op fysiek, maar vooral ook mentaal en psychologisch vlak”, oordeelde Emil Milanov, de vader en coach van de kersverse vicewereldkampioen. “Het talent, de coach en het werk zijn de drie pijlers van de sport en soms moet je daar ook de factor geluk aan toevoegen. We werken eerder op kwaliteit dan op kwantiteit. De intensiteit op training moet dezelfde zijn als tijdens competities.”

De pas 24-jarige Milanov heeft nog een hele toekomst voor zich. “Iedereen praat al over de Spelen in Rio, maar volgend seizoen is er eerst nog het EK in Amsterdam. En in het discuswerpen staat dat zowat gelijk met een WK, want in deze finale stonden er slechts twee niet-Europeanen aan de start. Ook in de Diamond League wil ik nog iets laten zien”, aldus Philip Milanov, die zijn zilveren plak aan zijn moeder en vader opdraagt.

Pas op 4 september keert hij terug naar België, want een dag eerder komt Milanov nog in actie op de Diamond League-meeting in het Zwitserse Zürich. In de DL-stand in het discuswerpen staat hij momenteel derde, na de Poolse wereldkampioen Malachowski en diens landgenoot Urbanek, goed voor brons in Peking.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier