Philip Milanov houdt druk voor Rio af

Philip Milanov: "Mijn eerste doel in Rio is de kwalificaties overleven" © BELGA
Redactie KW

Philip Milanov zorgde eind augustus op het WK in Peking voor dé Belgische verrassing. De Bruggeling wierp zijn discus 66,90 meter ver, goed voor een nationaal record én vooral de eerste Belgische zilveren medaille ooit op een wereldkampioenschap atletiek.

Volgende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen alle ogen gericht zijn op de 24-jarige West-Vlaming. Maar die gaat nuchter om met het toegenomen verwachtingspatroon.

“Mijn eerste doel in Rio is de kwalificaties overleven”, zegt hij vrijdag op de olympische stage in Lanzarote. “Als ik daarin slaag, zal ik tevreden zijn. Daarna kan in de finale vanalles gebeuren. Maar ik maak mij daar niet druk over. Het doel op elk toernooi is altijd de kwalificaties doorkomen. Die zijn het belangrijkste want daarin kan je minder risico’s nemen. In de finale gaat het puur om zo ver mogelijk gooien.”

Geen gemakkelijke competitie

De discuswerper verwacht dat het niveau op de Spelen hoger zal zijn dan op het WK. “Het zal geen gemakkelijke competitie worden. Iedereen zal er hard voor trainen. Op de Spelen in Londen wierp het hele podium verder dan 68 meter.” Op het WK ontbrak bovendien titelverdediger en regerend olympisch kampioen Robert Harting door een knieblessure.

Milanovs grootste progressiemarge ligt in het kweken van extra spierkracht. “Daarin kan ik echt nog trainen”, legt hij uit. “Maar ik ben ook nog maar 24 jaar. Ik heb nog een paar jaar om sterker te worden. Dat gebrek aan kracht compenseer ik nu door rapper te draaien dan de concurrenten. Dat is mijn specialiteit.”

Veel respect

De stage in Lanzarote is voor de Belgische atleten dé kans bij uitstek om in contact te komen met collega’s uit andere disciplines. Milanov ontmoette zo Toma Nikoforov, de judoka die net als Milanov van Bulgaarse afkomst is. Beide atleten wonnen dit jaar overigens op dezelfde dag een WK-medaille.

“Hij is een heel toffe gast. We zijn allebei geboren in België, maar het is wel cool om met hem Bulgaars te kunnen praten. Ik heb ook veel respect voor de zware trainingsarbeid die judoka’s moeten leveren.”

(belga)