Overgangsjaar voor U16 Ostend Pirates

Voor de U16-ploeg komt het er nu hoofdzakelijk op aan om de nodige ervaring op te doen. (GF)
Redactie KW

Na de verloren titelfinale van vorig seizoen bouwt coach Sven Buysse vanaf dit jaar volop aan een nieuwe U16-ploeg voor de Ostend Pirates, het American Football-team van Oostende. Voor deze jonge ploeg, die hoofdzakelijk bestaat uit 14-jarigen of jonger, is het dit seizoen dus vooral zaak om ervaring op te doen en de sfeer in de ploeg en het groepsgevoel op te bouwen.

De doorstroming van jeugdspelers van de U16 naar de U19 is dit jaar uitzonderlijk groot. “We zijn dit seizoen inderdaad van start gegaan met ongeveer 70 procent nieuwe spelers, die zo goed als geen wedstrijdervaring hebben. Vandaar dat we ons dit jaar willen concentreren op ervaring opdoen en samenwerken als één team”, zegt Sven. “We zullen vooral uitkomen tegen ploegen waarvan de spelers gemiddeld twee jaar ouder zijn en meer ervaren. Dat werd al snel duidelijk in onze eerste wedstrijd van dit seizoen die we met 12-42 verloren. Ik ben wel trots op onze prestatie, vooral omdat we zijn blijven vechten waardoor de slotseconden nog een touchdown hebben geforceerd.”

Voor elk lichaamstype

Het groepsgevoel primeert bij de Ostend Pirates, over de leeftijdscategorieën heen. “De matchen van de jeugdploegen zijn op dezelfde dag als de seniors, dus de ploegen steunen elkaar ook naast het veld. Zoals we altijd zeggen: ‘One team, one family’. Bovendien organiseren we activiteiten zoals een pizza-avond en probeer ik na de competitie altijd een leuke dag te organiseren voor de kadetten. En natuurlijk doen we ook elk jaar een Super Bowl-party, waar we met zoveel mogelijk spelers van alle ploegen samenkomen om naar de wedstrijd te kijken”, aldus Sven. “Ik hoor dikwijls van ouders van onze spelers dat ze blij zijn dat hun kinderen een sport hebben gevonden waar ze geapprecieerd worden zoals ze zijn. Dat is een mooi aspect van de sport, voor elk lichaamstype is er wel een positie weggelegd. De U16 die ik momenteel train nemen nieuwe spelers warm en hartelijk op in de groep. We komen misschien maar twee keer in de week samen, maar daarnaast hebben we dagelijks sociaal contact met elkaar.”

Wie de Pirates aan het werk wil zien, kan naar één van de thuismatchen op terrein 23 van de Schorre. Op 8 april spelen de seniors (14 uur), op 20 mei en 3 juni spelen de U16 om 11 uur en de seniors om 14 uur.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier