ORC Canal Rally in Oostrozebeke viert jubileum met fraaie affiche

Wat kan Andy Lefevere in Oostrozebeke? © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Zondag vindt in Oostrozebeke de eerste grote afspraak van het VAS-kampioenschap plaats.

De tiende ORC Canal Rally kan voor zijn jubileumeditie op een uitstekend deelnemersveld rekenen, met onder meer een resem ex-winnaars, tal van R5-wagens en de komst van de Nederlander Hans Weijs Junior.

Vaste waarde op de kalender

Na de rallysprints van Moorslede en de Monteberg staat komend weekend pas de eerste echte VAS-rally op het programma. De ORC Canal Rally, tien jaar geleden begonnen als short rally, groeide al snel uit tot een vaste waarde op de kalender met jaar na jaar een overvolle deelnemerslijst. De wedstrijd geldt als een ideale voorbereiding op de Ypres Rally en krijgt dan ook heel wat mooie namen aan de start.

Eén van de blikvangers wordt drievoudig winnares Melissa Debackere, die haar debuut maakt met een nagelnieuwe Skoda Fabia R5. Ieperling Yves Bruneel komt zijn thuiswedstrijd voorbereiden met de Citroën DS3 R5 die hij vorig jaar al enkele keren bestuurde. Bruneel krijgt voor de gelegenheid Steve Bécaert als teamgenoot bij J-Motorsport. De Poperingenaar laat zijn Mitsubishi Lancer Evo X even aan de kant om van een Citroën DS3 R5 te proeven. Ook Kurt Braeckevelt wisselt van wapen, want de BMW-piloot pakt voor eigen volk uit met een heuse Skoda Fabia WRC.

Komt de winnaar uit Staden?

De grootste kanshebber op de overwinning is misschien wel Stadenaar Andy Lefevere. Hoewel de winnaar van vorig jaar wedstrijdritme mist, kan het voorspelde regenweer in de kaart van zijn snelle Mitsubishi Lancer Evo X R4 spelen. Een andere podiumkandidaat is de spectaculaire Nederlander Hans Weijs Junior, die de BMW 130i bestuurt waarmee Patrick Snijers twee jaar geleden zegevierde.

Verder mogen we onder andere Bert Cornelis (VW Polo Super 2000), Bert Coene (Mitsubishi Lancer Evo X), Fredericq Delplace (Porsche 997 GT3) en thuisrijder Thierry Cokelaere (BMW M3) in de voorste gelederen verwachten. In Divisie 1-2 zullen vertrouwde namen als Stefaan T’Joens (Renault Mégane) en Brecht Hoorne (BMW E30) vooral rekening moeten houden met Kevin De Stoop en zijn Mitsubishi Lancer Evo 8. Opmerkelijk is de komst van bijna dertig buitenlandse teams die de strijd aangaan in het aparte FIRC-kampioenschap.

Mini Ypres Historic Rally

Paul Lietaer gaat zijn kans bij de Historics.
Paul Lietaer gaat zijn kans bij de Historics.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ook bij de Historics mag het deelnemersveld naar VAS-normen uitmuntend genoemd worden. Het lijkt er een kleine versie van de Ypres Historic Rally te gaan worden, want zondag verschijnen heel wat toppers die in Ieper worden verwacht aan de start. Paul Lietaer (Subaru Legacy) mag het opnemen tegen onder andere Stefaan Stouf (Porsche 911), Didier Vanwijnsberghe (BMW M3) en Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort MK 2). Zeker bij regen mogen outsiders als Wim Decock (Porsche 911), Thomas Vauterin (BMW M3), Gunther Monnens (Transeurope) en Tom Tytgat (Opel Kadett) echter niet zomaar uit het oog worden verloren.

De ORC Rally blijft trouw aan de gekende proeven Wielsbeke, Hulste en De Ginste, die elk viermaal worden verreden. Zondagmorgen gaat de eerste wagen omstreeks 8 uur van start op het podium nabij OC De Mandelroos in Oostrozebeke.

(JDH)