Op weg naar een volledig West-Vlaams podium in de Fia Historic Rally?

Kan Stefaan Stouf na zijn overwinning van 2015 met de Porsche 911 opnieuw zegevieren aan het stuur van zijn Ford Sierra Cosworth? (Foto DM)
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

In de FIA-wedstrijd is de kans reëel dat we een volledig West-Vlaams podium krijgen. De buitenlandse inbreng wordt ieder jaar iets kleiner omdat de buitenlandse piloten simpelweg voelen dat ze geen partij zijn voor de lokale hardrijders, die het parcours ook door en door kennen en ook stuk voor stuk een hoog niveau halen.

Paul Lietaer start uiteraard als favoriet, maar de Polle moet dit maal geen cadeaus verwachten. De Opel Manta 400 is een fantastische wagen, maar beschikt slechts over tweewielaandrijving terwijl de concurrenten over vierwielaangedreven wagens beschikken. Stefaan Stouf is met zijn Ford Sierra Cosworth zeker evenveel zegekandidaat als Lietaer, maar dan moet de Sierra wel aan bedrijfszekerheid winnen.

Hetzelfde kan gezegd worden van Didier Vanwijnsberghe, die het opnieuw met zijn Toyota Celica GT4 probeert. De Toyota werd opnieuw opgebouwd en moet nu zijn degelijkheid bewijzen. Indien deze piloten van pech gespaard blijven, dan kunnen we hopen op een volledig West-Vlaams podium.

Snelle Fin

Het buitenlandse gevaar moet komen van Jari Latvala, die over een Toyota Celica GT4 kan beschikken. De Fin is een snelle piloot, maar heeft totaal geen ervaring op de smalle wegen van de Westhoek. Het is dan ook maar zeer de vraag of Latvala de vele valstrikken zal kunnen ontwijken.

De strijd voor de ereplaatsen zou best wel eens spannend kunnen worden want er zijn een drietal BMW M’s die elkaar waard zijn. Danny Kerckhof, Jean-Louis De Roeck en Guido Kenis kunnen onder elkaar uitmaken wie de snelste van de subtoppers is en hopen op het falen van de favorieten om toch nog een podiumplaats in de wacht te slepen.

De strijd in de nationale historic rally zal opener zijn

In de nationale rally verwachten we een meer open strijd. De BMW M3’s van Christophe Merlevede en Alain Vermeulen moeten in staat zijn om mee te doen voor de zege, terwijl Dirk Deveux een vaste waarde is in het Historic-gebeuren en zijn trouwe Ford Escort MK II kan gerust wedijveren met de snelle BMW’s. Patrick Mylleville beschikt met zijn Porsche 911 over heel wat pk’s, maar het is de vraag wat hij vermag tegen de jongere BMW’s.

Afspraak rond de Menenpoort voor de terugkeer van de Historic rally’s naar het centrum van Ieper.