Oostendse Louise Carton pakt nationale titel veldlopen

Redactie KW

In domein Puyenbroeck in Wachtebeke liep Carton van start tot finish aan de leiding en haalde zo haar eerste Belgische titel binnen. Ze werd meteen voor de tweede keer op rij beloftenkampioene.

De 20-jarige Oostendse, hield 21 jaar oudere Veerle Dejaeghere van een 7de BK-zege en een 14de eindzege in de CrossCup. Een bevestiging van de machtsoverdracht die zich in de loop van het seizoen meermaals manifesteerde. Louise won tenslotte 5 van de 7 CrossCup-wedstrijden. Veerle Dejaeghere ging haar enkel voor eigen volk in Roeselare vooraf. Vorig jaar bleek dat nog ondenkbaar. Louise gaf als 3de van het BK cross toen 1’02” aan Veerle Dejaeghere toe. Deze keer ging zij haar met 41″ vooraf. Zij maakte dus buitengewoon veel vooruitgang.

Louise finishte nu na een wedstrijd over 6.750 meter in 23:36 en had aan de eindstreep 38 seconden voorsprong op titelverdedigster Veerle Dejaeghere. Veerle Van Linden pakte het brons. Het BK telt tevens mee als achtste en laatste manche in de Cross Cup. De 20-jarige Carton was al zeker van een eerste eindzege in het regelmatigheidscriterium, voor 13-voudig laureate Dejaeghere.

Oostendse Louise Carton pakt nationale titel veldlopen


Een geëmotioneerde Carton droeg de zege op aan haar vorig jaar overleden vader. “Het ging vandaag vrij gemakkelijk, het is een bevestiging van een heel mooi seizoen. Ik heb wel een dubbel gevoel want ik had graag gehad dat hij (haar vader, red) er vandaag bij was geweest. Deze overwinning is voor hem.”

Deze zomer treedt Carton aan op de piste. “Ik ga vooral focussen op de 5.000 meter. De limiet voor het EK beloften is 16:18. Dat is perfect haalbaar. Daarna nemen we alles zoals het komt.”

Oostendse Louise Carton pakt nationale titel veldlopen


Veerle Dejaeghere pakte op haar 41e zilver, op ruime afstand. “Louise loopt heel sterk en is een heel grote belofte, maar ik haat het om tweede te zijn. Misschien is de tijd nu echt wel gekomen om afscheid te nemen”, reageerde de veterane. “Dit jaar had ik het vaak moeilijk om me te motiveren om te trainen. Ik denk dat ik volgend jaar misschien aan de kant sta om te supporteren.”

(HV/Belga – foto’s Belga)