Oostendenaar loopt 131ste marathon in Rotterdam

Redactie KW

Koen Vansteenkiste (53) wordt er bovendien gehuldigd omdat hij als eerste Belg ooit de marathon van Rotterdam tienmaal uitloopt. “Het is een verslaving geworden.”

Koen Vansteenkiste is heel zijn leven sportief geweest. Voetballer in zijn jeugdjaren, en later fervent tennisser. Pas in 2004 is de Oostendenaar beginnen lopen. “Na twintig jaar tennis zocht ik een nieuwe uitdaging. Bovendien was er ook een medische reden, want ik stond iets te zwaar. Eenvoudig was het niet. Na 100 meter was ik al moe”, lacht Koen. Toch had hij snel de microbe te pakken. Koen begon met vijf kilometer, schakelde over naar tien kilometer, en droomde al gauw van een halve en een volledige marathon.

“Ik ben in enkele maanden tijd 24 kilogram vermagerd. Mijn eerste marathon liep ik op 10 april 2005, in Rotterdam. Sindsdien is lopen een verslaving geworden”, zegt Koen. “Ik loop gemiddeld zo’n vier- à vijfmaal per week. Zelfs naar naar het wegenbouwbedrijf van mijn broer in Gistel, waar ik werk als bediende werk, loop ik geregeld.”

Na de wedstrijd ben ik nooit moe

Koen heeft sindsdien 130 marathons op de teller staan. Waaronder New York, Lissabon, Londen (2x), Oostende (3x), Barcelona (3x), Amsterdam (5x), Brussel (6x), en Eindhoven (7x). 2009 was een recordjaar met twintig marathons. Voor dit jaar staan er zestien marathons op het programma. Komende zondag neemt hij voor de tiende maal deel aan de marathon van Rotterdam. Een Belgisch record.

Oostendenaar loopt 131ste marathon in Rotterdam

Na de wedstrijd zal Koen gehuldigd worden op het podium door de burgemeester van Rotterdam. “Omdat ik als eerste Belg ooit tienmaal zal deelgenomen hebben aan de marathon van Rotterdam. Daar ben ik best wel fier op”, zegt Koen. Aan ophouden denkt de Oostendenaar nog lang niet. “Tegen mijn zestigste verjaardag wil ik 250 marathons hebben gelopen. We hebben er dus nog heel wat te gaan. De marathon met Parijs staat met stip aangeduid, want aan deze loopwedstrijd kon ik door omstandigheden nog niet deelnemen”, zegt Koen. Zijn beste tijd op een marathon is 3 uur en 51 minuten. “Maar ik besteed al lang geen aandacht meer aan de tijd. Vandaag loop ik de marathon uit 4,5 à 5uur. Een gematigd tempo, op het gemak. Na de wedstrijd ben ik nooit moe, en dat is misschien wel mijn sterkte. Ik ben intussen ook aangeduid als een zogenaamde marathon-pacers. Ik begeleid nieuwe lopers begeleid en sta hen bij met raad en tips. Mijn ervaring na 130 marathons geef ik met plezier door”, aldus nog Koen Vansteenkiste.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier